Potop na burzi: Šest najvećih tehnoloških kompanija u tri dana izgubile više od bilijun dolara

Iza velikih tehnoloških kompanija teška su tri dana - Apple je izgubio 325 milijardi dolara tržišne vrijednosti, dok je iza Tesle najgori dan poslovanja na burzi u povijesti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.09.2020. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Posljedice koje su pandemija i zatvaranja ostavili na svjetsko gospodarstvo i brojne kompanije nesagledive su i oporavak će za mnoge koji prežive biti dug i neizvjestan. No dok su se neki pitali kako opstati, a neki su stavili ključ u bravu, velike tehnološke kompanije obarale su rekorde na burzi i njihova je vrijednost iz mjeseca u mjesec rasla za stotine milijardi dolara.

No nakon što su cijene dionica dosegle svoj vrhunac prošlog tjedna, uslijedio je slobodan pad koji je šest velikih tehnoloških kompanija ostavio u dubokom crvenom. Gubici koje su zabilježile u samo tri dana čine se nevjerojatnim te je ukupan minus za tih šest kompanija već od bilijun dolara. Najgore je prošao Apple čija je vrijednost nakon trodnevnog potopa ponovno pala ispod dva bilijuna dolara. Cookova kompanija izgubila je na tržišnoj vrijednosti oko 325 milijardi dolara, više od 200 milijardi dolara izgubio je i Microsoft (219), tržišna vrijednost Amazona manja je za 191 milijardu dolara, a Alphabeta 135 milijardi dolara. Iza Tesle je najgori dan u povijesti trgovanja na burzi tijekom kojeg je zabilježen pad vrijednosti dionice od čak 21 posto, dok je u ova "crna" tri dana ukupan pad iznosio 109 milijardi dolara.

U velikom minusu završio je i Facebook, no njihov je minus ipak dvoznamenkasti pa pad vrijednosti iznosi 89 milijardi dolara.

O kakvim se brojkama radi pokušao je objasniti analitičar Jefferiesa Jared Weisfeld - Appleov gubitak u tri dana sličan je predviđenim godišnjim prihodima za ovu godinu, a riječ je o vrijednosti jednog i pol Salesforcea. Ipak, smatra kako ove brojke i minuse treba gledati kroz kretanja vrijednosti dionica tih kompanija tijekom cijele godine. Naime, početkom godine njihova tržišna vrijednost iznosila je oko 5 milijardi dolara, dok je početkom rujna ta cifra iznosila nevjerojatnih 8,2 bilijuna dolara. Njihova tržišna vrijednost sada iznosi oko 7,1 bilijun dolara, što je i dalje puno više u odnosu na početak godine i razdoblje prije početka pandemije koronavirusa.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti