Potopljeni drevni grad: Arheolozi su otkrili nove tajne egipatske Atlantide

Do osnutka Aleksandrije ovo je stoljećima bila najveća egipatska luka, no na kraju je završila duboko ispod razine mora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2023. / 13:16

Istraživanja Herakliona (Foto: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES)

Potopljeni drveni grad Heraklion ili Thonis neki nazivaju i egipatskom Atlantidom. Prema nekim podacima, osnovan je u12. stoljeću prije Krista da bi, nakon kataklizmičkog događaja, vjerojatno potresa i tsunamija te naknadnih plimnim valovima, počeo tonuti. Taj je proces trajao od 2. pa do 8. stoljeća nove ere kada je u potpunosti nestao ispod mora, a sve do osnutka Aleksandrije to je bila najveća egipatska luka na Mediteranu.

Nevjerojatno očuvani rimski mačevi pronađeni pored Mrtvog mora VIDEO Arheolozi otkrili savršeno očuvane rimske mačeve stare 1900 godina koji su ih iznenadili svojom sposobnošću

Iako se ovaj grad više puta spominjao u povijesti, on je svoje tajne čuvao više od tisuću godina, sve do njega otkrića 2000. godine. Tada je s istraživanjem Herakliona počeo francuski arheolog Franck Goddio, a ta istraživanja traju i dalje. Nedavno je Goddio, uz pomoć kolega arheologa otkrio “nove tajne i blaga” na mjestu hrama boga Amona koji se nalazi u tom gradu. Do novih otkrića arheolozi su došli zahvaljujući korištenju nove geofizičke tehnologije istraživanja koje mogu otkriti špilje i objekte zakopane ispod slojeva gline debljine više metara.

Kako su objavili iz Europskog instituta za podvodnu arheologiju (IEASM), pronađeni su različiti dragocjeni predmeti poput srebrnih ritualnih instrumenta, zlatnog nakita te posuda za parfeme ili masti. One svjedoče o bogatstvu ovog svetišta i pobožnosti nekadašnjih stanovnika ovog lučkog grada, komentirali su nova otkrića iz IEASM-a. Novim istraživanjima, među inim, otkrivene su i podzemne strukture koje su podržane s dobro očuvanim drvenim stupovima i gredama te znanstvenici vjeruju kako su napravljene negdje oko 5 stoljeća prije Krista.

Arheološko iskopavanje, ilustracija Arheolozi pronašli gotovo 3000 godina star grob koji ih sve više zbunjuje

Također, tim arheologa koji je predvodio Goddio pronašao je i ostatke koji su pripadali Grcima, uključujući i oružje koje ukazuje na prisutnost grčkih plaćenika. Istočno od hrama bogu Amonu pronađeno je grčko svetište posvećeno Afroditi unutar kojeg su otkriveni keramički i brončani objekti koji jasno ukazuju na to da je Grcima, za vrijeme faraona iz dinastije Saite, bilo dopušteno ne samo trgovati s Egipćanima, već se i naseljavati u ovom gradu.

Arheolozi će nastaviti s istraživanjima ovog drvenog grada koji, to je sigurno, krije još tajni i brojne predmete i blaga od velike važnosti i vrijednosti.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti