Potpredsjednik Microsofta upozorio: Umjetna inteligencija mogla bi se koristiti kao oružje, ali i sredstvo obmanjivanja

Smith je upozorio na dobre i loše strane umjetne inteligencije, pogotovo u svjetlu kibernetičke sigurnosti.

Martina Čizmić | 28.08.2023. / 08:46

Brad Smith, Microsoft (Foto: AFP)

Rasprave o tome je li umjetna inteligencija dobra ili loša za društvo u punom su jeku. Dok zagovornici tvrde da će revolucionirati živote i način na koji radimo, protivnici upozoravaju na cijeli niz negativnih posljedica do kojih bi moglo doći ako se čovječanstvo previše osloni na umjetnu inteligenciju. 

No, uvijek je zanimljivo čuti što o cijeloj priči misle oni koji su u središtu - šefovi tehnoloških tvrtki. Jedan od njih, potpredsjednik Microsofta Brad Smith, dao je zanimljiv pogled na generativnu umjetnu inteligenciju, odnosno tehnologiju koja stoji iza chatbotova kao što je ChatGPT (koji, uzgred, i Microsoft koristi). 

Robot doktor Izmišlja i griješi: Umjetna inteligencija daje potencijalno opasne savjete za liječenje bolesti

Gostujući na skupu poslovnih čelnika u Delhiju, Smith je upozorio da bi se generativna umjetna inteligencija mogla koristiti kao oružje u kibernetičkim napadima, ali i kao sredstvo za obmanjivanje javnosti. 

Nedvojbeno će se generativna umjetna inteligencija koristiti kao alat i oružje. Postojat će kriminalne organizacije i vlade koje će tražiti moć generativne umjetne inteligencije za napade na kibernetičku sigurnost. Zabrinuti smo zbog operacija kibernetičkog utjecaja i nastojanja nacionalnih država da su namjerno osmišljeni kako bi zaveli stanovništvo. Dakle, izazovi doista postoje, rekao je Smith.

Međutim, dodao je kako će se generativna umjetna inteligencija također koristiti za suzbijanje prijetnji kibernetičkoj sigurnosti. Istaknuo je kako se njena prediktivna moć može primijeniti za procjenu obrazaca napada i njihovo ublažavanje i što je još važnije, mogu ga koristiti manje organizacije i vlade, koje se suočavaju s nedostatkom stručnjaka za kibernetičku sigurnost kako bi pojačale svoje sposobnosti kibernetičke obrane.

Smith je rekao da su u Microsoftu otkrili 123 ransomware grupe koje su odgovorne za generiranje većine kibernetičkih napada diljem svijeta. Dok im se stope uspješnosti u rušenju računalnih sustava smanjuju, količina napada, prema njegovim riječima, raste.

Otkaz Umjetna inteligencija neće jednako utjecati na sve: Evo tko bi češće mogao dobiti otkaz

Više od 70 posto kibernetičkih napada danas je protiv organizacija koje imaju manje od 500 ljudi... Postoji 65 trilijuna signala koje treba pogledati svaki dan i detektirati što je kibernetički napad. Čak i ako je svih 8 milijardi ljudi u svijetu uključeno u poslove kibernetičke sigurnosti, to neće biti dovoljno za detektiranje i obranu od prijetnji, rekao je.

Danas je obrana jača od napada, to je nešto što moramo održati. Ali da bismo je održali, trebat će puno truda. Jer realnost je da su ofenzivne sposobnosti široke, posebno za nacionalne države. Dakle, ono o čemu trebamo razmišljati jest kako ćemo izgraditi sljedeću generaciju kibernetičke obrane. To je izazov na koji moramo biti spremni dok gledamo u budućnost, dodao je.

Kada stvarno razmišljate o ulozi privatnog sektora, tehnološkog sektora u cjelini i ulozi tvrtke poput Microsofta, tri su ključne prednosti koje imamo. Prvo, imamo više podataka od bilo koje pojedinačne vlade zbog globalne mrežu. Drugo, imamo bolju infrastrukturu i ulažemo neviđene iznose i nastavit ćemo to činiti kako bismo stvorili infrastrukturu za korištenje umjetne inteligencije kako bismo mogli zaštititi sve te podatke. Treće, imamo više stručnjaka, rekao je na kraju Smith.

Izvor: Money Control

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti