Potpuna elektrifikacija: Još jedna automobilska kompanija najavila potpuni prelazak na struju, i to već sljedeće godine

Od sljedeće godine svi njihovi novi automobili imat će električne motore.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2023. / 13:41

Punjač električnih automobila (Foto: Getty Images)

Više automobilskih kompanija najavilo je tranziciju na električne motore. Dok neki najavljuju potpunu elektrifikaciju do kraja ovog desetljeća ili sredine sljedećeg, neke kompanije smatraju da nema razloga za čekanje i žele se što prije okrenuti struji. Jedna od takvih kompanija je i DS Automobiles, koja je osnovana kao Citroenov brend luksuznih vozila i, naravno, dio je Stellantisa.

Iz te su kompanije prošli tjedan najavili potpunu tranziciju na električna vozila već od sljedeće godine. Prema ranijim planovima, ta je tranzicija trebala nastupiti 2027., no planovi su se promijenili pa će od 2024. svi novi modeli te tvrtke biti ekskluzivno 100 posto električni.

Električna vozila, ilustracija Citroen priprema cjenovno povoljniji električni automobil

Iako se i dalje ne znaju brojni detalji, poznato je da za sljedeću godinu planiraju predstaviti potpuno električni DS 4, a nakon toga i potpuno novi model koji će biti baziran na platformi STLA Medium, a imat će "izvanrednu tehnologiju i tehničke opcije koje su savršeno prilagođene željama kupaca".

Vizija kompanije, kako je objasnila izvršna direktorica Béatrice Foucher, jest omogućiti jedinstveno iskustvo električnih automobila koje će ujediniti tehnologiju, luksuz i vrhunske performanse. Nadolazeći električni automobil trebao bi imati bateriju od 98 kWh zahvaljujući kojoj bi njegov doseg trebao iznositi čak oko 700 km, a proizvodit će se u tvornici Melfi u Italiji. Nakon tog modela očekujemo još jedan DS električni automobil koji će biti baziran na istoj platformi.

Iz Stellantisa su prilikom predstavljanja platforme STLA Medium ranije ove godine najavili kako će se ona moći koristiti u klasičnim električnim automobilima, kao i modelima iz SUV i crossover segmenta. Riječ je o fleksibilnoj platformi namijenjenoj za automobile dužine između 4,3 do 4,9 metara koji će imati pogon samo na prednje ili na sva četiri kotača i motor jačine od 215 do 382 KS. Također, moći će nuditi baterije u standardnoj verziji, kao i verziji za snažne performanse koja će omogućiti ranije spomenutih 700 km dosega.

Električni automobili, ilustracija Stellantis bombastično najavio: Do kraja godine predstavljamo električno vozilo koje će si svatko moći priuštiti

Što su konkretno pripremili na tom tržištu, trebali bi saznati već sljedeće godine kada će se u prodaji pojaviti potpuno električni DS 4, nakon čega slijede samo električna vozila s kojima će tvrtka pokušati zauzeti što veći udio i pripremiti se za budućnost koja bi trebala biti potpuno električna.

Izvor: Car Scoops
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti