Potpuno novi Porsche: Sportski SUV imat doseg od 700 km, a mjesta za čak 7 osoba

Trenutačno kodno ime automobila je K1, a prema izvršnom direktoru kompanije, to će biti “iznimna sportska interpretacija SUV-a”

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.02.2023. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao i brojne druge automobilske kompanije, i Porsche mijenja fokus na električna vozila te najave novih automobila s električnih motorima ne bi trebale biti nikakvo iznenađenje. No čini se kako bi nas proizvođač sportskih automobila ipak mogao iznenaditi jer pripremaju automobil koji, kako prenose mediji, neće biti kao niti jedan Porsche do sada. Prema onima koji su vidjeli nacrte i prvi dizajn, to će biti luksuzni električni SUV duži od pet metara koji će biti “djelomično limuzina, djelomično crossover”.

Slika nije dostupna Propala internetska kupovina: Naručili i platili Porsche pa ostali bez čak 120 tisuća eura

Izvršni direktor tvrtke Oliver Blume nazvao ga je “iznimno sportskom interpretacijom SUV-a” u kojoj bi trebalo biti mjesta za čak 7 osoba. Kodno ime automobila je K1 i pokretat će ga, dakle, električni motor, no za sve kojima je takav automobil zanimljiv i, naravno, imaju jako puno novaca, loša je vijest da će proći još godine dok se pojavi u prodaju. Naime, na tržištu ga očekujemo tek 2027., a kao konkurentni tom modelu spominju se Mercedes EQS SUV i BMW iX.

Ovaj automobil u razvoju je već tri godine te u Porscheu vjeruju kako će nastaviti s odličnim rezultatima kakve ostvaruju modeli Cayenne i Macan, njihovi najbolje prodavani automobili kompanije u protekla dva desetljeća.

Što se nekih opcija tiče, prve informacije govore kako će vjerojatno biti baziran na platformi PPE (Premium Platform Electric) ili nekoj novijoj verziji te platforme, imat će pogon na sva 4 kotača, bateriju kapaciteta 100kWh s podrškom za brzo punjenje te veliki doseg. Naime, spominje se da bi s jednim punjenjem baterije mogao prevaliti čak 700 km. Što se cijene tiče, naravno da treba očekivati velike cifre te insideri unutar kompanije vjeruju kako će za njega trebati izdvojiti više od 180 tisuća dolara.

Slika nije dostupna Porsche i Apple razgovarali o potencijalnoj suradnji i budućim projektima

Kada se pojavi na tržištu, to bi trebao biti peti električni automobil Porschea. Nakon Taycana i električne verzije Macana te električnog Porsche Boxtera/Caymana koje očekujemo 2025., za 2026. godina planirana je i električna verzija Cayenna, dok godinu poslije možemo očekivati i spomenuti model koji se trenutačno razvija pod kodnim imenom K1.

Izvor: Autocar

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti