Povijesni trenutak: Solarni zrakoplov krenuo na put oko svijeta!

Solar Impulse-2, solarni zrakoplov o kojemu smo pisali prije nekoliko dana, napokon je krenuo na svoj povijesni put oko svijeta.

Monika Nožić Monika Nožinić | 10.03.2015. / 07:25

Povijesni trenutak: Solarni zrakoplov krenuo na put oko svijeta!

Solar Impulse-2, solarni zrakoplov o kojemu smo pisali prije nekoliko dana, napokon je krenuo na svoj povijesni put oko svijeta. Poletio je jučer iz Abu Dhabija u 7:12 sati po lokalnom vremenu i krenuo na istok prema gradu Muscatu u Omanu.

Zrakoplov će u idućih pet mjeseci letjeti od kontinenta do kontinenta, a također će preletjeti Pacifik i Atlantik. Pilot je Švicarac Andre Borschberg, a kopilot njegov sunarodnjak Bertrand Piccard.

"Uvjeren sam da imamo poseban zrakoplov. Takav i mora biti kako bi nas nosio preko velikih oceana. Mogli bismo letjeti pet dana i pet noći kako bismo uspjeli u tome. To će zasigurno biti veliki izazov", izjavio je pilot Borschberg prije polijetanja.

Zrakoplov će se povremeno zaustavljati na različitim lokacijama širom svijeta kako bi se piloti odmorili, a zrakoplov održavao.

Raspon krila iznosi 72 metra, što je šire u odnosu na krila Boeinga 747, a težina zrakoplova iznosi 2,3 tone.

Postavljeno je 17 000 solarnih ćelija, kao i litij-ionske baterije, koje osiguravaju dovoljno energije za let tijekom noći.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti