Povijest web preglednika [INFOGRAFIKA]

U ranim devedesetima prošlog stoljeća Marc Andreessen i Eric Bina razvili su web preglednik Mosaic na Sveučilištu u Illinoisu. Mosaic je bio prvi web preglednik koji je imao jednostavno grafičko korisničko sučelje i mogao se lako instalirati te je tako popularizirao World Wide Web.

Zimo Zimo Damjan Tomšić | 14.04.2011. / 19:31

Povijest web preglednika [INFOGRAFIKA]

U ranim devedesetima prošlog stoljeća Marc Andreessen i Eric Bina razvili su web preglednik Mosaic na Sveučilištu u Illinoisu.

Mosaic je bio prvi web preglednik koji je imao jednostavno grafičko korisničko sučelje i mogao se lako instalirati te je tako popularizirao World Wide Web.

Mosaic je i prvi web preglednik koji je mogao prikazivati slike na istoj stranici sa tekstom, a ne ih otvarati u novom prozoru. Tako je Marc Andreessen otišao sa sveučilišta i sa Jimom Clarkom osnovao tvrtku Mosaic Communications.

Ona se zbog negodovanja sveučilišta preimenovala u tvrtku Netscape Communications i tako je nastao poznati web preglednik Netscape Navigator.

Od tada do danas, evolucija web preglednika je jednostavno nevjerojatna. Kada danas gledamo utrku web preglednika, teško je zamisliti da je nekada Netscape Navigator držao 86% tržišta.

No, kada je Microsoft počeo ugrađivati svoj web preglednik Internet Explorer u operacijski sustav Microsoft Windows, brzo je počeo preuzimati tržište kojim je dominirao dugi niz godina.

Međutim, danas Internet Explorer ima jake i snažne konkurente kao što su Google Chrome i Mozilla Firefox. Ako smo vas malo zainteresirali, u nastavku pogledajte zanimljivu infografiku o povijesti web preglednika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti