Povratak na vrh!

Analitičari, novinari i korisnici puni su hvale za nove Samsungove telefone zahvaljujući kojima bi ova kompanija ponovno trebala zauzeti vodeće mjesto na mobilnom tržištu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.04.2015. / 09:26

Povratak na vrh!

Iza Samsunga je iznimno teško razdoblje u kojem su iz kvartala u kvartal bilježili smanjenje povećanja prihoda i smanjenje udjela na tržištu smartphonea, dok je Apple u istom razdoblju ostvario rekordne prodajne brojke i izjednačio se, odnosno prema nekim analitičarima čak i prestigao Samsung. Situacija bi se ponovno mogla promijeniti te tržišni analitičari očekuju kako će se južnokorejska kompanija na krilima nedavno predstavljenih telefona iz Galaxy S serije vratiti na vrh globalnog mobilnog tržišta. Od predstavljanja Galaxyja S6 i S6 Edge početkom ožujka vrijednost kompanije porasla je za više od dvanaest milijardi dolara, a većina novinara u svojim je recenzijama pohvalila ove pametne telefone, pri čemu su neki Galaxy S6 nazvali najboljim Androidom na tržištu. Slično razmišljaju i mobilni operateri i korisnici koji se slažu kako je Galaxy 6 drugačiji i inovativniji u odnosu na prethodne Samsungove modele.

Test: iPhone 6 i Samsung Galaxy S6 doslovno skuhani u vodi; što mislite koji je telefon 'preživio'?

Nova 'šestica', umjesto plastike, ima kućište napravljeno od metala i stakla, dolazi s najnovijim Samsungovim procesorom, radi na posljednjoj verziji Androida, ima skener otisaka prstiju te tehnologiju za mobilno plaćanje Samsung Pay. Osim Galaxyja S6, veliku je pažnju privukao i model Edge sa zakrivljenim ekranom te je na nedavnoj konferenciji prilikom početka prodaje ovih telefona u SAD-u Lee Sang Chul iz Samsunga najavio 'rekordnu prodaju' novih telefona te vjeruje kako će potražnja za modelom Edge biti veća od ponude. Analitičari očekuju da će Samsung u ovoj godini isporučiti oko 50 milijuna Galaxyja S6, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnji model, no ta će brojka i dalje biti manja od rekorda kojeg je 2012. postigao Galaxy S3 koji je prodan u 65 milijuna komada. U prvom ovogodišnjem kvartalu Samsung je ponovno zabilježio smanjenje profita, no situacija bi se mogla promijeniti već u drugom kvartalu u kojem će, pokazalo je jedno istraživanje među analitičarima mobilnog tržišta, napokon zabilježiti porast profita u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a glavni razlog za to bit će, naravno, novi modeli Galaxy telefona. 

Izvor: Today online

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti