Povratak u prošlost: Evo kako je virtualna stvarnost izgledala 1990. godine

Iako su današnji uređaji za virtualnu stvarnost poprilično napredovali, sam izgled vrlo je sličan VR izumu 90-ih.

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.11.2016. / 07:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Budući da Google, Facebook i Samsung već neko vrijeme vrlo naporno rade na VR i AR tehnologiji, virtualna starnost je na granici da postane mainstream kultura. Međutim, puno prije nego što je postala dostupna širim masama, virtualna starnost bila je samo još jedna eksperimentalna tehnologija, i to još iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Stara epizoda odavno umirovljene japanske tehnološke TV emisije Today’s Japan, daje nam zaista sjajan uvid u to kako je tehnologija virtualne svarnosti izgledala od njenih početaka. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da uređaj koji možemo vidjeti u videozapisu neopisivo podsjeća na današnje nasljednike, Oculus Rift i Playstation VR.

Kacigu koja je prikazana devedestih proizveo je američki VR genij Jaron Lanier i njegova kompanija VPL Research, a svoj su izum odlučili nazvati EyePhone. Kaciga je težila 2,5 kilograma i stajala nevjerojatnih 9400 dolar, a uz njih se mogla koristiti i posebna rukavica koja je omogućavala upravljanje predmetima u virtualnom svijetu.

Pogledajte videozapis:

Izvor: TheNextWeb

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti