Povratak u "staro normalno": Američko cjepivo protiv koronavirusa stiže već krajem godine?

Cjepivo će prvo biti dostupno najranjivijim skupinama, kao i onima koji su na prvoj crti borbe protiv koronavirusa poput zdravstvenih djelatnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2020. / 08:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se prošli tjedan činilo kako bi se razvoj cjepiva protiv koronavirusa mogao zakomplicirati, čini se kako se razvoj ipak nastavlja velikom brzinom te nas samo nekoliko mjeseci dijeli od učinkovitog i, nadamo se, sigurnog cjepiva koje bi svijetu trebalo pomoći da se vrati u "staro normalno". Tako je barem najavio izvršni direktor Pfizera Albert Bourla čija tvrtka zajedno s BioNTechom razvija cjepivo - pri čemu treba naglasiti da je govorio o tome kada će cjepivo biti dostupno u SAD-u, a to bi trebalo biti već krajem ove godine.

Slika nije dostupna Najveći prijevozni izazov: Za isporuku cjepiva protiv COVID-19 diljem svijeta bit će potrebno 8000 zrakoplova Boeing 747

Već sljedeći mjesec kompanije bi trebale saznati je li cjepivo učinkovito, a Bourla je uvjeren kako će ono biti i uspješno i sigurno. Ove dvije kompanije, zajedno s drugim tvrtkama koje također rade na vakcini, prošli su se tjedan obvezale da će poštivati znanstvene i sigurnosne standarde prilikom razvoja eksperimentalnog cjepiva. Pfizer i BioNTech nedavno su proširili klinička testiranja te su u istraživanje uključili i veći broj ljudi različitih rasa, kao i osobe koje imaju HIV, Hepatitis B i Hepatitis C.

Osim kompanija koje razvijaju cjepivo, u SAD-u glavnu riječ o njemu ima i Agencija za hranu i lijekove koja prvo mora dati odobrenje za vakcinu te, iako ne može znati što će agencija napraviti, prvi čovjek Pfizera vjeruje kako će im dati zeleno svjetlo i za takav se scenarij sada i pripremaju.

Ništa prije izbora

Tako nešto ipak ne treba očekivati prije 3. studenog kako najavljuje Donald Trump - tada se održavaju izbori za predsjednika SAD-a te Trump želi pokazati da je tijekom njegova mandata napravljeno cjepivo s kojim će pobijediti koronu. Mnogi na to gledaju kao na politički pritisak koji bi mogao dovesti do ubrzanja razvoja cjepiva, odnosno nesigurnih rezultata i potencijalnih štetnih nuspojava.

Slika nije dostupna Oxford nastavio s ispitivanjem cjepiva koje je prekinuto zbog neobjašnjive bolesti

Posljednja istraživanja pokazuju nepovjerenje Amerikanaca prema cjepivu te se mnogi kažu kako se neće cijepiti protiv koronavirusa, no Gottlieb vjeruje kako će se nepovjerenje u cjepivo nestati nakon izbora, kada više neće biti političkog pritiska. Iako bi cjepivo, dakle, moglo biti spremno već krajem ove godine, većina se neće cijepiti do 2021. ili čak kasnije. Naime, nakon što bude dovršeno kreće proizvodnja te će prve količine biti dostupne samo onima najranjivijima, tj. onima na prvoj liniji borbe poput zdravstvenih djelatnika, dok će s vremenom biti dostupno i ostalima.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti