Pozdravite se sa svojim starim Androidima, Google ih je odlučio poslati u vječna lovišta

Iako se nekima takva odluka možda neće svidjeti, Google zapravo ima jako dobar razlog za nju.

Martina Čizmić | 04.08.2021. / 15:48

Ažuriranje Androida (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Otprilike svake godine, Google izbaci novu verziju svog operativnog sustava za pametne uređaje - Android. Aktualna je verzija 11, no u svijetu još uvijek postoji gomila uređaja koje koriste starije verzije. Tako je najpopularnija verzija (odnosno verzija koju koristi najviše uređaja u svijetu) još uvijek Android 10, no, značajne udjele drže i neke puno starije verzije.

Upravo je korisnike najstarije verzije Androida ovih dana dočekala poruka od Googlea u kojem ih obavještava kako je rok trajanja njihovog operativnog sustava (a onda i samog uređaja) došao kraju.

Počevši od 27. rujna svi uređaji koji koriste Android verzije 2.3.7 i starije (a koji se nalaze većinom na uređajima koji su stari oko 10 godina), više neće moći koristiti Googleove servise. To u prijevodu znači da neće moći pristupiti Gmailu, YouTubeu, Kartama i ostalim Googleovim servisima.

Iako se nekima takva odluka možda neće svidjeti, Google zapravo ima jako dobar razlog za nju. Naime, Android sustavi stariji od 10 godina ne podržavaju dvostupanjsku autentifikaciju, što znači da su puno nesigurniji od novijih uređaja.

Pozvali su korisnike da, ako je to ikako moguće, ažuriraju operativne sustave svojih uređaja barem na Android 3+ kako bi zadržali njihovu funkcionalnost. Za one koji to ne mogu napraviti, a i dalje žele koristiti stare uređaje, Google savjetuje da servisima pristupaju putem internetskog preglednika na uređaju. 

Iz Googlea ističu kako će se njihova odluka odnositi na 0,2 posto korisnika Androida diljem svijeta, ali i kako su ih htjeli upozoriti na vrijeme kako bi se mogli pripremiti za kraj svojih uređaja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti