Pozitivna strana pandemije: Rekordni pad emisija CO2 u svijetu

Emisije energetskog sektora u cijelom svijetu pale su za 5,8 posto lani, što je gotovo 2 milijarde tona CO2 i najveći je povijesni pad za čovječanstvo.

Hina | 02.03.2021. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon godine povijesnog pada zbog pandemije COVID-19, emisije CO2 koje proizvodi energetski sektor snažno su porasle, upozorila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Nakon najniže stope u travnju, svjetske emisije snažno su porasle iznad razina koje su bile izmjerene u prosincu 2019., navodi IEA.

Emisije energetskog sektora tako su u prosincu bile 2 posto - ili 60 milijuna tona - iznad razina u prosincu 2019.

Skok emisija CO2 u svijetu krajem godine ozbiljno je upozorenje na činjenicu da nismo dovoljno učiniti kako bismo ubrzati tranziciju na čiste energije diljem svijeta, upozorio je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Ako se ekonomski skok koji se očekuje ove godine potvrdi - a ne provede se velika politička promjena u najvećim gospodarstvima planeta - tada će svjetske emisije vjerojatno rasti u 2021., naglasio je.

Emisije energetskog sektora u cijelom svijetu pale su za 5,8 posto lani, što je gotovo 2 milijarde tona CO2 i najveći je povijesni pad za čovječanstvo, prema zadnjim podacima IEA-e objavljenima u posebnom izvješću.

IEA je prethodno govorila o još snažnijem padu, od 7 posto.

Pad je uglavnom slijedio zbog pada korištenja goriva za cestovni i zračni promet.

Nakon obnova putovanja i ekonomskih aktivnosti, potrošnja goriva i emisija plina povezanih s time ponovno raste, navodi agencija IEA.

Međutim, globalni podatak za 2020. godinu prikriva veliki disparitet među zemljama. Tako su se emisije u Kini povećale za 0,8 posto u 2020. zbog brzog oporavka aktivnosti, a u Sjedinjenim Državama pale su za 10 posto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti