Poznati investitor objasnio zašto je većina njegovih investicija usmjerena prema kriptu

Cubanov investicijski portfelj uključuje kriptovalute, NFT-ove, blockchain kompanije i druge biznise povezane s kriptom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2022. / 10:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako brojni financijski stručnjaci upozoravaju na opasnost ulaganja u kriptovalute te smatraju da bi se u kripto trebao ulagati samo onaj novac koji su ljudi spremni izgubiti, investicije u kripto svakim su danom sve više, bilo da je riječ o bitcoinu, etheru, NFT-u ili nekom drugom biznisu povezanim s kriptovalutama ili blockchainom. Jedan od takvih kriptoinvestitora koji ulaže veliki novac u kriptovalute, NFT i brojne blockchain kompanije je i Mark Cuban, poznat iz Shark Tanka, ali i kao vlasnik Dallas Mavericksa.

Slika nije dostupna Ovaj kriptokralj javnosti nije toliko poznat, no mogao bi biti bogatiji i od Gatesa i Zuckerberga

U nedavnom gostovanju na podcastu Jona Stewarta govorio je u investiranju u kripto i rekao kako većina njegovih ulaganja danas nije povezana s tradicionalnim biznisima, već je oko 80 posto investicija bazirano upravo na kriptovalutama. Dio ovog tržišta koji je naročito privukao Cubanovu pažnju su tzv. decentralizirane autonomne organizacije (DAO): Svi ti novi poslovi formulirani su oko tog novog pristupa.

DAO je neka vrsta kolektiva baziranog na blockchainu koji je, kako mu to i samo ime kaže, decentraliziran, odnosno odluku o donošenju nekih odluka ili promjena moraju dati svi članovi te organizacije i njome ne upravlja jedna osoba ili tijelo. Kako bi imali glasačka prava unutar DAO-a, najčešće je potrebno imati posebne tokene. Tvrtke i biznisi koji se razviju od takvog tipa organizacija u potpunosti će promijeniti pravila poslovanja, uvjeren je Cuban, pri čemu je posebno izdvojio dvije industrije na koje će utjecati i koje će promijeniti - osiguranje i bankarstvo.

Još jedna stvar u koju Cuban ulaže su tzv. pametni ugovori kakvi se koriste u decentraliziranim aplikacijama i od velike su važnosti pri formiranju DAO-a i drugih projekata povezanih s kriptom, poput decentraliziranih financija ili NFT-a.

Slika nije dostupna CEO švicarske banke optimističan je oko vrijednosti bitcoina koja bi se ove godine mogla skoro udvostručiti

Naravno, i on je svjestan rizika svojih investicija te početak kriptovaluta usporedio s ranim danima interneta. Brojni problemi, naravno, postoje, no za desetak godina neke će kriptovalute i kompanije koje ulažu u kripto uspjeti i stvoriti vlastitu ekonomiju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti