Poznati investitor smatra da bi banke trebale biti u strahu od promjena na financijskom tržištu

Kako će izgledati bankarenje u budućnosti? Mark Cuban smatra da bi banke i ostale financijske institucije trebale biti zabrinute s promjenama koje se događaju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2021. / 07:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Milijarder Mark Cuban poznati je investitor kojeg će prepoznati i ljubitelji sporta jer je riječ o vlasniku NBA kluba Dallas Mavericks. Cuban je i jedan od zagovornika kriptovaluta te je nedavno na svom blogu pisao o pozitivnoj budućnosti decentraliziranih financija (DeFi) i decentraliziranih autonomnih organizacija (DAO).

Slika nije dostupna Predsjednik Hanfe poručio: Regulatori se moraju uhvatiti u koštac s kriptovalutama kako bi osigurali financijsku stabilnost

Na krilima decentraliziranih financija, mnogi vjeruju, uključujući i Cubana, mogao bi nastati potpuno novi financijski sustav baziran na kriptovalutama, koji će nadgledati decentralizirane autonomne organizacije. Takve su organizacije slične klasičnim korporacijama, no uz potpuno demokratski oblik kontrole u kojem nema jedne glavne osobe koja donosi odluke, već se odluke i pravila donose većinskom odlukom članova, nakon čega se kodiraju u pametnim ugovorima na blockchainu.

Npr. putem DeFi posuđivanja novca korisnici, poput kredita tradicionalnih banaka, mogu svoje kriptovalute posuditi drugim korisnicima, koji će im novac vratiti s kamatama. Zbog takvog načina decentraliziranog upravljanja novcem koji nije ovisan o tradicionalnim institucijama, bankama se ne piše dobro, smatra Cuban: Brojne financijske institucije trebale bi biti zabrinute, napisao je na blogu dodavši da bi banke trebale biti u strahu.

Da vjeruje u takvu decentraliziranu financijsku budućnost dokazao je investiranjem u platformu Aave putem koje se mogu dobiti financijske pozajmice. Iako izgleda kao banka, Aave nije banka, objasnio je Cuban, napisavši kako je riječ o automatiziranoj platformi na kojoj nema bankara, nema gotovine, formulara koje treba ispuniti, niti odobrenja kredita, već se za sve koriste pametni ugovori.

Slika nije dostupna Musk najavio kada će Tesla ponovno primati bitcoine

Ono što je glavna prednost, ujedno je i glavni rizik takvih DeFi platformi jer ne postoji regulativa ili nekakvo osiguranje koje će zaštititi vaš novac. I Cuban se slaže da postoje rizici te da je potrebno riješiti različite tehnikalije, no smatra kako je takav DeFi pristup budućnost osobnog bankarenja.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti