Milijarder Mark Cuban poznati je investitor kojeg će prepoznati i ljubitelji sporta jer je riječ o vlasniku NBA kluba Dallas Mavericks. Cuban je i jedan od zagovornika kriptovaluta te je nedavno na svom blogu pisao o pozitivnoj budućnosti decentraliziranih financija (DeFi) i decentraliziranih autonomnih organizacija (DAO).

Na krilima decentraliziranih financija, mnogi vjeruju, uključujući i Cubana, mogao bi nastati potpuno novi financijski sustav baziran na kriptovalutama, koji će nadgledati decentralizirane autonomne organizacije. Takve su organizacije slične klasičnim korporacijama, no uz potpuno demokratski oblik kontrole u kojem nema jedne glavne osobe koja donosi odluke, već se odluke i pravila donose većinskom odlukom članova, nakon čega se kodiraju u pametnim ugovorima na blockchainu.

Npr. putem DeFi posuđivanja novca korisnici, poput kredita tradicionalnih banaka, mogu svoje kriptovalute posuditi drugim korisnicima, koji će im novac vratiti s kamatama. Zbog takvog načina decentraliziranog upravljanja novcem koji nije ovisan o tradicionalnim institucijama, bankama se ne piše dobro, smatra Cuban: Brojne financijske institucije trebale bi biti zabrinute, napisao je na blogu dodavši da bi banke trebale biti u strahu.

Da vjeruje u takvu decentraliziranu financijsku budućnost dokazao je investiranjem u platformu Aave putem koje se mogu dobiti financijske pozajmice. Iako izgleda kao banka, Aave nije banka, objasnio je Cuban, napisavši kako je riječ o automatiziranoj platformi na kojoj nema bankara, nema gotovine, formulara koje treba ispuniti, niti odobrenja kredita, već se za sve koriste pametni ugovori.

Ono što je glavna prednost, ujedno je i glavni rizik takvih DeFi platformi jer ne postoji regulativa ili nekakvo osiguranje koje će zaštititi vaš novac. I Cuban se slaže da postoje rizici te da je potrebno riješiti različite tehnikalije, no smatra kako je takav DeFi pristup budućnost osobnog bankarenja.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju