Ukoliko pretražujete slike na Googleu i naiđete na mačku koja liže lizaljku, nemojte klikati, postoji mogućnost da je slika zaražena virusom.

Svi mi pretražujemo razne fotografije pomoću Googlea, no jesmo li svjesni da postoje tisuće slika zarađene virusom? Sudeći prema SANS Internet Strom centru, tisuće slika na Googleu zaražene su virusom

koji vas umjesto na originalan link slike preusmjerava korisnike na stranice koje prodaju 'antivirus' software.

Te stranice potiču korisnike da downloadaju lažan anti-virus kako bi izbjegli viruse, no nemojmo se zavaravati. Naime, ovi virusi dosuptni su putem fotografije sa web stranica koje koriste najtraženije pojmove u Googleu te tako prikazuju sadržaj kao da je relevantan.

Kada korisnik klikne na sliku zaraženu virusom njihov preglednik preusmjeruje se na zaraženu stranicu koja potom aktivira skriptu koju su izradili hackeri. SANS navodi kako je preko 5,000 stranica hacknuto, te kako se bilježi oko pola milijuna posjeta zaraženim stranicama dnevno.

Zagrepčanac Bojan Zdrnja (@bojanz) izradio je dodatak za Firefox koji zaražene slike označuje crvenim okvirom, no plugin još uvijek nije dostupan za javno korištenje.

Googleov glasnogovornik ističe kako se radi na detekciji ovog virusa, te kako se pokušava unaprijediti pretraživanje slika na Googleu. Zaključak je da pazite na što klikate, a mi čekamo odgovor Bojana kad bi se plugin za Firefox mogao službeno preuzeti.

Evo što na sve to kaže Bojan:

Via HuffingtonPost

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju