Preambiciozni Musk: Najavio je kako će za godinu dana Tesle imati potpunu autonomiju

Musk je više puta pogriješio oko najava potpune autonomije za svoja vozila, a i ovog puta se njegove ambicije čine jako teško ostvarivim.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2022. / 08:21

Tesla (Foto: Afp)

Svi koji barem površno prate Teslu vjerojatno su do sada više puta čuli za najave Elona Muska oko potpune autonomije njihovih vozila i robotaksija. Muskova vizija jest da računala u Teslinim automobilima u potpunosti preuzmu kontrolu nad vožnjom tako da u vozilima više neće biti vozača, već će svi biti putnici koji će se moći zabavljati, odmarati ili spavati i neće morati razmišljati o samoj vožnji.

Sacha Vrazic Gomila podataka i brojni izazovi: Stručnjak iz Rimac Technology objasnio što je sve potrebno za razvoj autonomne tehnologije

Tesla već godinama radi na razvoju te tehnologije kroz svoj autopilot i FSD (Full Self-Driving Beta), a Musk je još ranije najavio kako će do kraja 2020. imati milijun robotaksija na cestama. Njegova se vizija još nije ispunila (naknadno je promijenio svoju najavu pa umjesto robotaksija govori o vozilima s aktiviranom opcijom FSD) i teško je reći kada će vlasnici Tesle moći dignuti ruke s volana i upravljanje u potpunosti prepustiti računalima.

Musk je prošli tjedan posjetio Brazil gdje dogovara partnerstvo oko korištenja Starlinka u području Amazonije te sa svojim satelitskim internetom želi povezati 19 tisuća ruralnih škola, kao i omogućiti učinkovitije praćenje okoliša Amazonske prašine. Tijekom razgovora s tamošnjim medijima, dotakao se i Tesle i autonomne vožnje.

Kao i uvijek, njegove su najave iznimno ambiciozne i vjerojatno neostvarive - barem u roku u kojem on te želi. Naime, Musk kaže kako će Tesla u ovo vrijeme za godinu dana imati potpuno autonomna vozila u kojima neće biti potrebe da netko sjedi za volanom.

Tesla Ovo bi mogao biti dokaz da smo blizu prijelomne točke na tržištu električnih automobila

Iako Tesla, dakle, već ima Full Self-Driving Beta opciju, na Electreku podsjećaju kako ta opcija nije u potpunosti sigurna i od vozača zahtjeva spremnost na reakciju i preuzimanje kontrole u slučaju da tehnologija zakaže. S obzirom na to da veliki broj ljudi danas testira FSD i da Tesla te podatke koristi za treniranje svog softvera, za očekivati je kako bi jednom njihova tehnologija zaista mogla biti toliko dobra i precizna da ćemo joj moći povjeriti volane i svoje živote. No teško da možemo očekivati da će to biti već sljedeće godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti