Broj električnih automobila na cestama u brojnim državama sve je veći, a iako je u nekim zemljama i dalje zanemariv, u Norveškoj većina novih vozila ima električni motor. Električna vozila polako, ali sigurno osvajaju i SAD. Iako će trebati još dosta vremena dok postanu dominantna, jedan podatak iz prvog ovogodišnjeg kvartala upućuje na to da smo blizu prijelomne točke na ovom tržištu u SAD-u.

Volkswagen Letvica je podignuta jako visoko: Može li VW prestići Teslu do 2025. godine?

Naime, u prva tri mjeseca ove godine ukupan broj novoregistriranih automobila u toj je zemlji smanjen za čak 18 posto, no u isto vrijeme broj registriranih električnih vozila porastao je za 60 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Treba naglasiti kako je udio električnih vozila i dalje mali te početkom godine još nije dosegao 5 posto (4,6 posto), no trend je jasan i očit - potražnja za vozilima s električnim motorom polako, ali sigurno raste i taj bi rast trebao biti sve veći.

Automobilske kompanije godinama ulažu u elektrifikaciju, a tijekom sljedećih godina investicije će se brojati u desecima milijardi dolara. Zahvaljujući tim ulaganjima, u posljednje vrijeme na tržištu su dostupni brojni novi modeli koji su privukli pažnju kupaca i tu također leži jedan od razloga povećanja prodaja, tvrde na stranici Car and Driver.

Audi E-Tron Iz Audija pozivaju na potpuno napuštanje fosilnih goriva do 2040. godine

Posebno se spominju modeli Ford F-150 Lightning, Kia EV6 i Hyundai Ioniq 5, a naravno najveća je potražnja bila za Teslinim automobilima te je registrirano više od 110 tisuća vozila (od ukupnih skoro 160 tisuća e-vozila registriranih U SAD-u) Muskove tvrtke, što je povećanje od skoro 60 posto.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju