Ovo bi mogao biti dokaz da smo blizu prijelomne točke na tržištu električnih automobila

Dok je ukupan broj novoregistriranih automobila u padu, porastao je broj prodanih električnih vozila za 60 posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.05.2022. / 11:09

Tesla (Foto: Afp)

Broj električnih automobila na cestama u brojnim državama sve je veći, a iako je u nekim zemljama i dalje zanemariv, u Norveškoj većina novih vozila ima električni motor. Električna vozila polako, ali sigurno osvajaju i SAD. Iako će trebati još dosta vremena dok postanu dominantna, jedan podatak iz prvog ovogodišnjeg kvartala upućuje na to da smo blizu prijelomne točke na ovom tržištu u SAD-u.

Slika nije dostupna Letvica je podignuta jako visoko: Može li VW prestići Teslu do 2025. godine?

Naime, u prva tri mjeseca ove godine ukupan broj novoregistriranih automobila u toj je zemlji smanjen za čak 18 posto, no u isto vrijeme broj registriranih električnih vozila porastao je za 60 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Treba naglasiti kako je udio električnih vozila i dalje mali te početkom godine još nije dosegao 5 posto (4,6 posto), no trend je jasan i očit - potražnja za vozilima s električnim motorom polako, ali sigurno raste i taj bi rast trebao biti sve veći.

Automobilske kompanije godinama ulažu u elektrifikaciju, a tijekom sljedećih godina investicije će se brojati u desecima milijardi dolara. Zahvaljujući tim ulaganjima, u posljednje vrijeme na tržištu su dostupni brojni novi modeli koji su privukli pažnju kupaca i tu također leži jedan od razloga povećanja prodaja, tvrde na stranici Car and Driver.

Slika nije dostupna Iz Audija pozivaju na potpuno napuštanje fosilnih goriva do 2040. godine

Posebno se spominju modeli Ford F-150 Lightning, Kia EV6 i Hyundai Ioniq 5, a naravno najveća je potražnja bila za Teslinim automobilima te je registrirano više od 110 tisuća vozila (od ukupnih skoro 160 tisuća e-vozila registriranih U SAD-u) Muskove tvrtke, što je povećanje od skoro 60 posto.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti