Honda najavile velike investicije u elektrifikaciju i razvoj čak 30 električnih automobila

Japanski proizvođači automobila zaostaju u elektrifikaciji za američkim i europskim kompanijama, što je situacija koju u Hondi žele promijeniti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.04.2022. / 09:19

Honda e (Foto: Honda)

Iz Honde su najavili planove za elektrifikaciju do kraja ovog desetljeća koji uključuju velike investicije i razvoj brojnih novih modela električnih automobila. Tijekom sljedećih deset godina japanska kompanija tako na istraživanje i razvoj planira potrošiti čak 64 milijarde dolara, od čega će veliki dio tog novca biti usmjeren upravo na elektrifikaciju i softver. Također, investirat će i u proizvodnu liniju za razvoj solid-state baterija čija bi proizvodnja trebala početi tijekom 2024.

General Motors GM i Honda najavili suradnju na razvoju cjenovno pristupačnih električnih vozila

Što se električnih automobila tiče, u Hondi imaju iznimno ambiciozan plan. Naime, do 2030. godine namjeravaju globalno predstaviti čak 30 električnih modela te se nadaju da će do tada proizvoditi oko dva milijuna automobila s električnim motorima godišnje.

S ovim najavama Honda kreće u osvajanje brzorastućeg tržišta na kojem dominira Tesla, a kako naglašavaju na Reutersu, japanski proizvođači automobila zaostaju i za Teslom i za europski i drugim američkim automobilskim kompanijama.

Kompanije iz Zemlje Izlazećeg Sunca dugo su godina najavljivale kako se, čak i kada krenu s elektrifikacijom, neće odreći hibridne tehnologije, što su sada potvrdili i iz Honde. Ovo nikako ne znači kraj hibrida i potpuna zamjena hibrida s električnim automobilima, rekao je tijekom prezentacije u kojoj je najavio planove za prelazak na električna vozila CEO te kompanije Toshihiro Mibe.

Tesla Električni automobili u Norveškoj zauzeli su više od 80 posto tržišta u prvom kvartalu

Investitori su pozdravili ovu najavu iz Honde i velike investicije u elektrifikaciju pa je njihova dionica zabilježila blagi porast, dok je indeks burze Nikkei 225 u minusu od 1,4 posto.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti