GM i Honda najavili suradnju na razvoju cjenovno pristupačnih električnih vozila

General Motors i Honda najavili su suradnju na razvoju tehnologije i vozila koje bi kupce trebale privući prvenstveno - pristupačnom cijenom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2022. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S povećanjem cijena goriva, porastao je interes za električnim vozilima, no za mnoge i dalje najveći problem predstavlja njihova cijena. Već godinama slušamo kako bi se u nekoj budućnosti cijene električnih vozila trebala izjednačiti s cijenom benzinaca i dizelaša pa će se tada i potražnja za njima uvelike povećati.

Slika nije dostupna Zbog divljanja cijena goriva, raste prodaja električnih romobila

S obzirom na to da je elektrifikacija budućnost te da su današnji automobili s električnim motorima preskupi, General Motors i Honda najavili su suradnju na razvoju tehnologije i vozila koje bi kupce trebale privući prvenstveno - pristupačnom cijenom. Njihovo partnerstvo uključuje razvoj nove baterijske tehnologije te standardizaciju procesa i opreme za električna vozila s ciljem smanjenja troškova i optimizacije proizvodnje.

To bi partnerstvo trebalo rezultirati razvojem više modela jeftinijih vozila s električnim motorima, no te automobile u prodaji ipak ne treba očekivati tako brzo - spominje se tek 2027. godina. Ta jeftinija vozila bit će namijenjena tržištima Sjeverne i Južne Amerike te Kine. Prilikom najave novog partnerstva izvršna direktorica General Motorsa Mary Barra rekla je kako će zajedničkim naporima ubrzati razvoj i omogućiti većem broju ljudi posjedovanje električnih automobila, nego što bi to napravili pojedinačno, bez suradnje.

Slika nije dostupna Ford najavio velika ulaganja u elektrifikaciju

Ovo nije prvi put da su iste kompanije dogovorile suradnju te su još prije 4 godine dogovorili partnerstvo oko razvoja komponenata za baterije električnih vozila, a GM Hondi pomaže u razvoju njihova električnog SUV-a Prologue kojeg na tržištu očekujemo za dvije godine.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti