Prebačeni bez ikakvih problema: Prvi gledatelji već uživaju u prednostima DVB-T2 sustava

Prelazak će, postupno po regijama, trajati do 12. studenog 2020. godine, nakon čega će cijela Hrvatska biti pokrivena novim sustavom.

Martina Čizmić | 27.10.2020. / 10:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gašenjem DVB-T i uključivanjem DVB-T2 odašiljača u digitalnim regijama D1 i D6 koje obuhvaćaju Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, dio Brodsko-posavske, dio Karlovačke i dio Ličko-senjske županije, 27. listopada 2020. godine uspješno je obavljen prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa, priopćili su iz Odašiljača i veza. 

Prisustvujući prelasku na objektu Belje „Đuro Podboj“, direktor Sektora za tehnološke operacije Marijan Pavić istaknuo je kako je OIV već dulje vrijeme spreman za ovaj trenutak.

Za ovako velik projekt pripremili smo se mnogo ranije, a već u rujnu prošle godine pokrenuli smo odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s našeg odašiljača Sljeme, rekao je Pavić te dodao kako je uloženo puno rada i sredstava u vrlo opsežne pripreme.

Potpun prelazak planiran za kraj svibnja odnosno početak lipnja nažalost odgođen je zbog pandemije koronavirusa. No, unatoč svim preprekama noćas na ovom mjestu započinje prelazak na novi DVB-T2 sustav i ponovno sudjelujemo povijesnom trenutku jednako kao prije desetak godina kada smo ugasili analogni sustav emitiranja signala i započeli prvi puta digitalno emitiranje televizijskog sadržaja, napomenuo je Pavić.

Puštanjem u rad novog sustava s odašiljača Belje, Borinci, Mirkovica, Stipanov grič, Lička Plješivica i dvadesetak manjih objekata započelo je razdoblje prelaska prema ranije planiranoj dinamici.

Prije prelaska montirana je sva oprema te zadovoljeni svi preduvjeti kako bi prelazak što kraće trajao, a gledatelji nastavili bez prekida pratiti omiljene programe.

Prekid odašiljanja programa u obje digitalne regije bio je kratak zahvaljujući dobro organiziranoj i profesionalnoj ekipi, rekao je Viši stručnjak za radijske mreže i voditelj projekta prelaska na DVB-T2, Andrej Skenderović.

Nakon prelaska u navedenim županijama, 29. listopada 2020. godine u 0:00 sati slijedi prelazak u D2 digitalnoj regiji odnosno u dijelu Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj te dijelu Brodsko-posavske županije.

Građane još jednom pozivamo da se na vrijeme pripreme i, ako već nisu, nabave prijamnik koji podržava novu tehnologiju. Prije kupnje uređaja svakako preporučamo da prvo provjere imaju li sve potrebno, jednostavnim, ponovnim pretraživanjem kanala. Ukoliko se ponovnom pretragom pojave HD programi sa slikom i zvukom, spremni su za prelazak. U slučaju da ipak moraju kupiti prijamnik postoje dvije opcije - nabaviti novi televizor koji podržava DVB-T2/HEVC ili nabaviti samostojeći prijamnik koji podržava DVB-T2/HEVC i spojiti ga na postojeći televizor.
Napominjemo kako antene nije potrebno mijenjati te da je u trenutku prelaska potrebno pokrenuti ponovnu pretragu kanala. Isto tako, naglašavamo da se sve upute odnose na gledatelje koji televizijske signale prate putem zemaljskih antena dok će za korisnike kabelske ili IPTV usluge, sve eventualno potrebne radnje odraditi isporučitelj navedene usluge,
ističu iz OiV.

Prelazak će trajati do 12. studenog 2020. godine, a nakon potpunog prelaska Hrvatska će biti pokrivena s 214 objekata u multipleksu M1 dok će u multipleksu M2 u kojem se emitiraju lokalni nakladnici biti 31 objekt.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti