Predavanja na fakultetima i konferencijama održavat će hologrami

U budućnosti predavanja na fakultetima i konferencijama održavat će hologrami predavača – oni bi npr. mogli biti u posebnom studiju u New Yorku, dok bi se njihov hologram prikazao u Londonu, a mogli bi komunicirati i razgovarati s publikom kao da su zaista u predavaonici.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.11.2018. / 11:51

Hologram (Foto: Imperial College London) (Foto: Imperial College London)

Tehnologija je uvelike promijenila način edukacije jer nam je omogućila da svom znanju svijeta pristupimo sa samo nekoliko dodira prstom po ekranu, a uskoro će omogućiti i potpuno novi način predavanja koji će u konferencijske dvorane i učionice dovesti – holograme. Prvi će u ovakvom načinu predavanja uživati studenti na Imperial College Business Schoolu na kojem je prošlog tjedna održano prvo hologramsko predavanje.

Za razliku od predavanja preko videoveze, zahvaljujući hologramu predavači će biti (virtualno) prisutni u predavaonicama i dvoranama i moći će održavati predavanja – riječ je o 3D hologramima uz koje se stječe dojam da su osobe zaista fizički prisutne na predavanjima. Također, predavanja neće biti snimljena i reproducirana, već će se održavati uživo, pa će predavači (odnosno njihovi hologrami) moći komunicirati sa studentima, odgovarati na njihova pitanja, gledati pojedince u oči kad s njima razgovaraju i slično.

Ovakav način održavanja predavanja mnogo je jednostavniji i jeftiniji u odnosu na plaćanje povratne avionske karte, smještaja u drugih troškova, a iskustvo je slično kao i da se predavači zaista nalaze u dvorani. Postoji mogućnost snimanja i naknadnog reproduciranja predavanja holograma, no tada, naravno, nema interakcije s publikom.

Na početku će se predavanja držati iz New Yorka i Los Angelesa, a predavači će morati biti u studijima za snimanje s crnom pozadinom osvijetljenom s obje strane.

Ovu tehnologiju razvila je kanadska kompanija AHRT Media te je već korištena za prikaz poznatih ličnosti poput Elvisa i Michaela Jacksona.

Alternativa je korištenje softvera za videokonferencije, ali vjerujemo da hologrami daju mnogo veći osjećaj prisutnosti, komentirao je Dr. David Lefevre, direktor Edtech Laba za BBC.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti