Predsjednik Huaweija upire prstom: "Neki" američki političari ne mogu podnijeti da smo napredniji od njih

Predvidio sam da bi se ovako nešto moglo dogoditi, ali tek za dvije godine. Mislili smo da ćemo imati dvije godine za pripremu. No kada je Meng Wanzhou uhićena, stvari su eskalirale, otkrio je u razgovoru s kineskim medijima predsjednik uprave Huaweija Ren Zhengfei.

Martina Čizmić | 23.05.2019. / 13:02

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija (Foto: AFP)

Odluka Googlea o prestanku poslovanja s Huaweijem, a potom ublažavanje te odluke i davanje 90-dnevnog “produžetka” suradnje, dobro su uzdrmali tu kinesku kompaniju. Iz Googlea su samo istaknuli kako poštuju odluke američke vlade koja je Huawei stavila na “crnu listu” kompanija s kojima američke kompanije mogu surađivati samo uz posebnu dozvolu. Koliko je takva odluka naštetila Huaweiju, ali i drugim tvrtkama koje s njima surađuju, teško je procijeniti.

No sigurno je da je pokrenula "domino-efekt" zbog kojeg i druge kompanije prekidaju suradnju ili ju stavljaju "na led". Od dobavljača različitih komponenti za Huaweijeve proizvode do teleoperatera koji su odlučili iz svoje ponude povući Huaweijeve pametne telefone.

Jasno je da će cijeli slučaj ostaviti traga na Huaweiju, no nitko se ne usuđuje prognozirati što će biti u budućnosti, kao ni koliko će dugo ovakva situacija potrajati. 

Ren Zhengfei, osnivač i predsjednik uprave Huaweija, sjeo je s kineskim medijima i odgovorio na neka od gorućih pitanja. Ponajprije na ono - što sad?

Za nas je najvažnije da svoj posao radimo dobro, rekao je Ren i dodao kako su američki potezi izvan njihove kontrole. Američke tvrtke moraju poštovati zakone i ne bi svu krivnju trebalo svaljivati na njih. Krivnja pada na leđa nekih američkih političara.

Iako nije precizirao na koje to političare točno misli, jasno je kako mu je prvi na pameti američki predsjednik Donald Trump. Ali samo zato što ih je Trump uzeo na nišan, ne znači da su u Huaweiju spremni popustiti.

Ne znam što su ti američki političari mislili, ali smatram da ne bismo trebali biti cilj američke kampanje samo zato što smo naprednijih od njih. 5G nije atomska bomba, već nešto što će doprinijeti društvu, istaknuo je te dodao: Američki političari možda su podcijenili našu snagu.

Uvjeren je kako je do zabrane došlo jer je SAD izgubio stratešku prednost zbog napretka koji je Huawei ostvario. No Ren se te prednosti ne planira odreći, ni pod koju cijenu. Naglasio je kako s američkim tvrtkama imaju partnerski odnos i blisko surađuju te “taj odnos neće biti uništen jednim komadom papira američke vlade”. U “prijelaznom periodu” dok te tvrtke ne dobiju odobrenje američke vlade za poslovanje s Huaweijem, Ren ističe kako imaju “načine kako ga preživjeti”.

Možemo napraviti čipove koji su jednako dobri kao oni američki, ali to ne znači da nećemo kupovati čipove iz SAD-a, naglasio je. Google je dobra kompanija, veoma odgovorna kompanija. I oni pokušavaju uvjeriti američku vladu da riješi ovaj problem. Raspravljamo o različitim rješenjima za ovu situaciju i naši stručnjaci rade na tome, rekao je, ali nije i precizirao na kakvim se rješenjima radi.

Priznao je kako će prekid suradnje s Googleom ipak imati određeni utjecaj na Huawei i njihove korisnike. Kakav točno i što će to značiti za korisnike u budućnosti, nitko nije siguran, pa ni predsjednik Huaweijea.

Uvjeren je kako američka zabrana neće imati značajnijeg utjecaja na poslovanje Huaweija.

Naš će rast biti usporen, ali ne onoliko koliko ljudi zamišljaju. Američka zabrana neće dovesti do negativnog rasta ili naštetiti razvoju naše industrije, rekao je na kraju Ren.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti