Modernino eksperimentalno cjepivo protiv gripe mRNA-1010 je "kvadrivalentno", što znači da cilja četiri soja gripe: A/H1N1, A/H3N2, B/Yamagata i B/Victoria, odabrana na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tvrtka sa sjedištem u Massachusettsu rekla je da je njezino cjepivo protiv gripe stvorilo imunološki odgovor protiv sojeva influence A koji je bio jednak ili bolji od odgovora već licenciranih cjepiva.

Cijepljenje Kada je najbolje cijepiti se protiv gripe? Evo što kažu liječnici

Međutim, zaostajalo je za već odobrenim cjepivima protiv sojeva influence B, stoji u priopćenju Moderne.

Današnji rezultati predstavljaju važan korak naprijed u razvoju cjepiva protiv gripe temeljenih na mRNK-u, rekao je predsjednik Moderne Stephen Hoge.

Već smo ažurirali cjepivo za koje vjerujemo da bi moglo poboljšati imunološki odgovor protiv influence B i nastojat ćemo brzo potvrditi ta poboljšanja u nadolazećoj kliničkoj studiji.

U treću fazu ispitivanja mRNK cjepiva bile su uključene 6102 odrasle osobe u Argentini, Australiji, Kolumbiji, Panami i na Filipinima tijekom sezone gripe na južnoj hemisferi.

Sudionici su primili jednu dozu cjepiva mRNA-1010 ili jednu dozu licenciranog cjepiva protiv gripe.

Moderna je rekla da je 70 posto primatelja cjepiva mRNA-1010 prijavilo nuspojave kao što su glavobolje, otekline i umor u usporedbi s 48 posto u drugoj skupini.

Sojevi virusa moraju se odabrati šest do devet mjeseci prije nego što se cjepiva namjeravaju koristiti, a njihova je učinkovitost približno 40 do 60 posto.

Moderna istodobno provodi ispitivanje učinkovitosti svojeg cjepiva.

Cjepivo Obećavajući rezultati Modernina mRNA cjepiva protiv gripe

Moderna i drugi proizvođači cjepiva, uključujući Sanofi, nadaju se da mRNK tehnologija može ubrzati razvoj imunizacije i proizvodnju cjepiva te povećati učinkovitost.

Godišnje u svijetu ima oko tri do pet milijuna teških slučajeva gripe i između 290.000 i 650.000 smrtnih slučajeva, kaže WHO. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju