Predstavljanje sve bliže: Tesla priprema svoj najjeftiniji električni automobil

Informacije koje su se ovaj tjedan proširile mrežom kažu kako se Tesla priprema za godišnju proizvodnju 4 milijuna jeftinijih vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.04.2023. / 11:20

Teslina tvornica (Foto: Afp)

Elon Musk već je spominjao jeftiniji model Tesle čija bi cijena trebala iznositi oko 25 tisuća dolara, a iako je općeniti dojam kako ćemo na takav automobil morati sačekati još neko vrijeme, posljednje informacije koje su prenijeli na Electreku kažu kako već traju pripreme za njegovo predstavljanje. Odmah treba naglasiti kako su te informacije bazirane na izvorima povezanim s opskrbnim lancima i, naravno, nitko ih iz Tesle nije potvrdio, tako da ih ipak treba uzeti s rezervom.

Tesla Sve više Amerikanaca razmišlja o kupovini električnog automobila

No kako je nedavno Volkswagen najavio svoj koncept električnog vozila čija bi cijena trebala iznositi oko 25 tisuća eura, ne bi se trebali iznenaditi kako je to bio signal ekipi u Tesli da malo ubrza razvoj svog najjeftinijeg vozila.

Kompanija tako navodno priprema kapacitete za proizvodnju 4 milijuna komada ovih automobila godišnje. Na internetu su se ranije već pojavljivale skice tog automobila za koji se očekuje da će dizajnom biti sličan Modelu Y, no bit će manji, uz doseg od oko 400 km s jednim punjenjem baterije.

Kada Musk jednom predstavi takav automobil, uopće ne treba sumnjati da će brzo postati prodajni hit, pogotovo što se u budućnosti očekuje veliki porast prodaje električnih vozila. Upravo je Tesla dominantna tvrtka na ovom tržištu, a s jeftinijim modelom dodatno bi povećala svoj udio u odnosu na konkurenciju.

Godišnju proizvodnju od 4 milijuna komada Tesla bi trebala ostvariti koristeći proizvodne kapacitete u nekoliko tvornica, uključujući i planiranu novu veliku tvornicu koja se tek treba početi graditi u Meksiku. Ako Tesla želi ostvariti svoj cilj proizvodnje 20 milijuna automobila godišnje do kraja desetljeća, jasno je kako će do tada morati proširiti svoj portfelj vozila i na jeftinije automobile.

Elon Musk Otkriveni novi veliki planovi: Musk u Teksasu namjerava izgraditi potpuno novi grad

O jeftinijim električnim automobilima prije nekoliko dana govorio je i Thomas Schafer iz Volkswagena. Iako u njegovoj kompaniji žele dodatno smanjiti cijenu električnih automobila, on je rekao kako, uz trenutačne cijene sirovina i baterija, nisu u mogućnosti proizvesti vozilo čija bi cijena iznosila 20 tisuća eura.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti