Sve više Amerikanaca razmišlja o kupovini električnog automobila

Udio električnih automobila u SAD-u prošle je godine iznosio 6 posto, uz veliki porast u odnosu na godinu ranije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2023. / 16:21

Tesla (Foto: Afp)

Iako na većini tržišta i dalje dominiraju automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem, sve je veća popularnost električnih vozila. S obzirom na to da se u elektrifikaciju ulažu deseci milijardi dolara, a i kako regulativa ide u smjeru zabrane benzinaca i dizelaša (ovisno o tržištima), jasno je kako će udio električnih automobila biti sve veći.

Električna vozila, ilustracija U zimskim uvjetima doseg električnih automobila pada i do trećine

Nedavno je u SAD-u Reuters u suradnji s Ipsosom proveo anketu s kojom su željeli saznati koliko Amerikanaca koji namjeravaju kupiti novi automobil, razmišljaju o vozilu s električnim motorom. U istraživanju je sudjelovalo više od 4400 osoba diljem SAD-a, uz moguću statističku pogrešku pri rezultatima od 2 do 3 posto.

Električni automobili prošle su godine na tržištu SAD-a zauzeli nešto više od 6 posto, uz porast veći od 60 posto u odnosu na godinu ranije. A taj porast nastavit će se i dalje jer, prema toj anketi, više od trećine Amerikanaca, kada budu kupovali novi automobil, razmislit će o modelu s električnim motorom. Točnije, za 34 posto ispitanih sljedeći automobil možda će pokretati električni automobil, dok su za nešto manji dio njih (31 posto) benzinci i dizelaši jedini izbor prilikom kupovine novog vozila.

Važni faktori koji će utjecati na odluku o kupovini električnih automobila su cijena i doseg. Više od 50 posto ispitanih nije spremno platiti više od 50 tisuća dolara za vozilo s električnim motorom, a 35 posto njih želi e-automobil s dosegom od 800 i više kilometara, što je prilično ambiciozno. Dio ispitanika ipak je skromniji, odnosno realniji te bi se 37 posto njih zadovoljilo s vozilom minimalnog dosega 380 kilometara.

Lei Jun Xiaomi sljedeće godine počinje s proizvodnjom električnih automobila

Trenutačno je u SAD-u, prema podacima koje su objavili na Reutersu, više od 80 modela električnih automobila te će se njihov broj povećavati i dalje. Plan i želja Bidena i njegove administracije jest da 2030. godine polovica svih prodanih novih automobila budu električna vozila ili hibridi.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti