Musk ponovno spomenuo manji i jeftiniji automobil koji će biti gotovo potpuno autonoman

Već smo navikli na velike Muskove najave, a nije poznato kada bi Tesla mogla predstaviti ovaj automobil.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.03.2023. / 10:45

Tesla (Foto: Afp)

Još 2020. godine Elon Musk rekao je kako je uvjeren da bi u roku od 3 godine Tesla mogla napraviti mali automobil cijene oko 25 tisuća dolara koji će biti potpuno autonoman. Tri godine su, dakle, prošle, a od malog i potpuno autonomnog automobila još nema ništa osim novih Muskovih komentara. Naime, jučer se ponovno dotakao tog vozila te je rekao kako će mali automobil koje trenutačno razvijaju raditi većinom u autonomnom modu.

Elon Musk u kostimu Tesla predstavila svoj "Master plan 3" vrijedan 10 bilijuna dolara, a Musk tvrdi: "Nije to velika brojka"

Dodao je i kako postoji “jasan put” za isporuku automobila čija će cijena proizvodnje biti dvostruko niža od troškova proizvodnje Modela 3. Za razliku od 2020. kada je govorio o tom vozilu, ovog puta nije dao neki vremenski okvir, no jasno je kako jeftiniju Teslu koja će imati tako dobru autonomnu tehnologiju da ćemo u njoj svi biti samo promatrači i neće biti vozača, ne treba očekivati tako skoro.

Kako podsjećaju na Electreku, Musk o takvoj autonomiji govori još od 2016., a iako je od tada postignut veliki napredak, trebat će još dosta vremena, kao i regulatornih dozvola kako bi Teslama jednom upravljala samo računala. Tijekom dana posvećenog investitorima prošli tjedan Musk je spomenuo novu platformu za svoja vozila koju tvrtka razvija, a koja će biti puno učinkovitija, no mnogi su ostali razočarani što Musk nije spomenuo ništa oko novih modela automobila.

Slika nije dostupna Tesla najavila novo smanjenje cijena svojih automobila

Tijekom jednog eventa prošle godine izvršni direktor Tesle najavio je i razvoj posebnog vozila koji će biti namijenjen isključivo kao robotaksi. Rekao je kako će njegov dizajn biti futuristički, a kako je riječ o vozilu koje bi trebalo biti potpuno autonomno, u njemu ne očekujemo volan, papučice za gas, kočnicu i ostali interijer prilagođen vozačima. Tada je najavio kako predstavljanje vozila možemo očekivati 2023., a početak njegove proizvodnje 2024. godine.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti