Tesla najavila novo smanjenje cijena svojih automobila

Nakon što je Tesla smanjila cijene svojih automobila u siječnju, ovaj tjedan ponovno su se odlučili za istu taktiku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2023. / 12:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednju godinu dana, među inim, diljem svijeta obilježila je inflacija, odnosno velika poskupljenja svega i svačega - od prehrambenih artikala pa do automobila i nekretnina. Uz takve svakodnevne vijesti o poskupljenjima, rijetkost je da neka kompanija dva puta u kratko vrijeme smanji cijene svojih proizvoda, a upravo to napravila je Tesla. I to nakon što su cijene njihovih vozila, pod pritiskom inflacije i problema s nabavnim lancima, ali i zbog velike potražnje, kontinuirano rasle.

Elon Musk u kostimu Tesla predstavila svoj "Master plan 3" vrijedan 10 bilijuna dolara, a Musk tvrdi: "Nije to velika brojka"

Nakon nedavnog pojeftinjenja svojih automobila s početka godina, Muskova je tvrtka sada najavila novo sniženje cijena i to za dva najskuplja vozila - Model S i Model X. Pojeftinjenja nisu mala i kreću se od 5 do 10 tisuća dolara, ovisno o modelu. Najviše su pojeftinili Model X Long Range AWD - sa 110 na 100 tisuća dolara te Model X Tri-Motor Plaid sa 120 tisuća dolara na 110 tisuća, dok cijena Model S Long Range AWD-a sada iznosi 90 tisuća dolara.

Ono što je zanimljivo jest da su sada cijene obje Plaid verzije iste te i Model S i X Plaid stoje 110 tisuća dolara, dok je klasična verzije Modela X 10 tisuća dolara skuplja od Modela S. Od početka godine cijena tog vozila kroz 2 pojeftinjenja smanjena je za 21 tisuću dolara. Govoreći nedavno o stanju na tržištu, Elon Musk rekao je kako je želja ljudi za posjedovanjem Tesle iznimno velika, no naglasio je kako postoji i jedan ograničavajući faktor, a to je, naravno, cijena pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li, odnosno koliko će porasti potražnja za najskupljim Teslama.

Xpengov automobil Još jedna kompanija spušta cijene električnih automobila

Nakon pojeftinjenja u siječnju ove godine, dio analitičara zaključio je kako je Musk, pod pritiskom konkurencije, pokrenuo cjenovni rat u kojem se bore za svakog korisnika. Ulazak u taj rat se isplatio jer, kako naglašavaju na Reutersu, nakon prvog pojeftinjenja (cijena nekih modela smanjena je za čak 20 posto), porasla je potražnja za Teslinim autonomnim automobilima.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti