Još jedna kompanija spušta cijene električnih automobila

Iako su i dalje skuplji od benzinaca i dizelaša, cijena električnih vozila nekih brendova sada je ipak povoljnija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2023. / 15:51

Xpengov automobil (Foto: Afp)

Nedavno smo pisali o velikom sniženju cijena Teslinih automobila, a na isti potez prošlog tjedna odlučio se i AITO, kineski proizvođač električnih automobila u kojem udio ima i Huawei. Pad cijena na ovom tržištu, čini se, postaje trend jer su se sada na isti potez odlučili i u još jednom kineskom proizvođaču e-vozila Xpengu.

Tesla Model Y Teslin posljednji potez označava veliku promjenu na tržištu električnih automobila

Njihova sniženja manja su od Teslinih te su na kineskom tržištu cijene za model XPeng G3 smanjene između 2950 i 3700 dolara, model Xpeng P5 jeftiniji je za 3400 dolara dok se najveći popust može ostvariti kupovinom modela Xpeng P7, do 5300 dolara. Zanimljivo, u Xpengu su se odlučili da cijena SUV modela G7 ostane ista tako da na ovaj model nisu primijenili popust.

Dok su oni koji razmišljaju o kupovini električnih automobila ovo sniženje cijena dočekali s odobravanjem, oni koji su nedavno kupili Tesle nisu baš zadovoljni jer su, kada su u pitanju neki modeli, platili i više od 10 tisuća dolara više za isti automobil.

Kako bi izašli u susret postojećim vlasnicima svojih automobila koji su vozila kupili po višoj cijeni, iz Xpenga su se odlučili svima koji su njihova vozila kupili u posljednjih godinu dana produžiti garanciju na čak deset godina te im ponuditi 4 godine besplatnog servisa.

Slika nije dostupna Kinezi u ofenzivi: Xpeng priprema leteći automobil i novu verziju autonomnog softvera s kojim će konkurirati Tesli

Na stranici Arena EV kažu kako je u Kini siječanj i inače vrijeme kada cijene automobila padaju, a u ovom slučaju Teslin potez smanjenja cijena vjerojatno je ubrzao taj proces. Naglašavaju i kako je velika razlika u smanjenju cijena kada je u pitanju Tesla i kineske kompanije. Naime, Tesla ima veliku prodajnu maržu tako da mogu apsorbirati to smanjenje troškova i i dalje biti u dobrom plusu, dok kineske kompanije čiji su automobili jeftiniji imaju puno manje prostora za manevar.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti