Teslin posljednji potez označava veliku promjenu na tržištu električnih automobila

Konkurencija na tržištu električnih automobila sve je veća, a Tesla je povukla potez s kojim želi zaštititi svoju poziciju i udio na tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.01.2023. / 15:56

Tesla Model Y (Foto: Afp)

Nakon dugog razdoblja tijekom kojeg je potražnja za Teslinim automobilima bila puno veća od ponude, dok su cijene vozila rasle, sada je situacija prilično drukčija. Tesline dionice prošlu su godinu bile u dubokom crvenom te je tržišna vrijednost tvrtke koja je još ne tako davno bila veća od bilijun dolara, sada pala na samo oko 385 milijardi.

Iako je prošla godina bila rekordna po isporukama novih automobila, analitičari ipak upozoravaju kako se potražnja za Teslama smanjuje. Kao odgovor na tu situaciju, iz Muskove tvrtke odlučili su sniziti cijene svojih automobila. I to osjetno.

Tesla Model Y Elon Musk može biti iznimno zadovoljan prodajom ovog automobila u Europi

Ovisno o modelu, cijena Modela 3 i Y snižena je čak i do 20 posto te će biti zanimljivo vidjeti kako će takva odluka menadžmenta tvrtke utjecati na potražnju i prodaju. Smanjenje cijena ipak nije iznenađenje jer je Elon Musk ranije već najavio kako će, zbog prijetnje recesije i povećanja kamata, morati sniziti cijene kako bi održali rast, što će se osjetiti na padu profita.

Konkurencija dolazi i moraju na to odgovoriti sa smanjenjem cijena, rekao je za Reuters Thomas Hayes iz analitičke tvrtke Great Hill Capital. Prema izračunima te novinske agencije, osnovna verzija Modela Y sada stoji 52.990 dolara, dok je prije snižavanja cijena ona iznosila čak 65.990 dolara, a uz porezne olakšice koje su u SAD-u na snagu stupile od prvog dana ove godine, ukupan popust mogao bi na kraju iznositi više od 30 posto.

Također, snižene su i cijene drugih modela, uključujući i skuplje automobila Model X i S.

Što se Europe tiče, u Njemačkoj cijena najprodavanije verzije Modela Y smanjena je za više od 9 tisuća eura i sada iznosi nešto manje od 45 tisuća eura, a Muskova vozila pojeftinila su i na drugim tržištima EU.

Dio analitičara s kojima su razgovarali novinari The Vergea smatra kako bi se ovaj Teslin potez mogao osjetiti na cijelom tržištu električnih automobila te da s ovim Musk ulazi u cjenovni rat na tržištu na kojem je konkurencija sve veća.

Elon Musk Elon Musk vlasnik je nevjerojatnoga negativnog rekorda

Teslino posljednje smanjenje cijena označava veliku promjena na tržištu električnih vozila, smatra Jessica Caldwell, direktorica stranice za prodaju automobila. Ona kaže kako ove godine možemo očekivati brojne novitete na tržištu, no kako će proizvodnja biti ograničena, Tesla želi privući osobe koje žele kupiti električna vozila, no ne žele previše čekati. Također, s manjim cijenama zaštitit će i svoju poziciju i udio na tržištu tako da će biti zanimljivo pratiti prodajne brojke za Teslu i ostale automobilske kompanije na ovom tržištu tijekom 2023.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti