Nakon velikog pada dionice Tesle, Musk je poslao poruku zaposlenicima: “Ne zamarajte se”

Vrijednost dionice Tesle pred nešto više od godine dana iznosila je više od 400 dolara, a sada je oko 120 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.12.2022. / 09:35

Nezadovoljni vlasnici Tesle (Foto: teslahungerstrike.com)

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je Tesla probila granicu od bilijun dolara tržišne vrijednosti i stala uz bok najvećim (tehnološkim) kompanijama na svijetu poput Applea, Microsofta, Alphabeta i drugih. No nakon tog vrhunca, uslijedio je pad - i to veliki pad cijena dionice tvrtke. Ove godine u minusu su skoro 70 posto te se trenutačno cijena jedne dionice kreće oko 120 dolara, dok je u najboljim danima iznosila više od 400 dolara.

Elon Musk Teslin dioničar želi novog CEO-a, dok se Musk bavi Twitterom: Upitao je korisnike trebali li odstupiti s čela te mreže

Razloga je više, a među inim na takvo kretanje cijena dionica utjecalo je i “ublažavanje potražnje” za električnim automobilima, ali i Muskova avantura s Twitterom, napominju na Reutersu.

Osim investitora, ova situacija zabrinjava i zaposlenike kompanije jer Tesla svim svojim zaposlenicima, uključujući i radnike u proizvodnji, nudi naknade kroz dionice tako da je i u njihovom financijskom interesu da cijena dionica bude što viša i stabilna.

Toga je svjestan i Elon Musk koji im je, nakon novog velikog pada vrijednosti dionica od 11 posto, poslao mail u kojem im je poručio da nema razloga za zabrinutost jer on vjeruje kako će dugoročno Tesla po tržišnoj vrijednosti postati najvrijednija kompanija na svijetu. Ne zamarajte se s ludilom na burzi, poručio im je, dodavši kako će tržište prepoznati način na koji rade i kontinuirane izvrsne performanse kompanije. Također, zaposlenike je pozvao da do kraja godine ulože svoj maksimum kako bi pomogli isporučiti što je više moguće vozila.

Model Y Popularnost ovog automobila toliko je velika da je oborio prodajni rekord VW Bube iz 1969. godine

Analitičari očekuju kako će Tesla u posljednjem ovogodišnjem kvartalu isporučiti više od 442 tisuće automobila, a bit će itekako zanimljivo pratiti situaciju tijekom sljedeće godine. Naime, sve se više govori o padu potražnje za Teslinim automobilima (čak su počeli nuditi i popuste kako bi privukli kupce), a i konkurencija na ovom tržištu sve je veća.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti