Kinezi u ofenzivi: Xpeng priprema leteći automobil i novu verziju autonomnog softvera s kojim će konkurirati Tesli

Iz Xpenga nadaju se kako će već za dvije i pol godine njihovih prvi automobili - poletjeti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2021. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni analitičari i stručnjaci za automobilsko tržište vjeruju kako ćemo se u automobilima budućnosti ne samo voziti, već ćemo u njima i - letjeti. Neke su kompanije već predstavile svoje planove pa čak i koncepte letećih automobila, a posljednja od njih je kineska kompanija Xpeng. Njihova podružnica HT Aero prošli je tjedan dobila investiciju od čak 500 milijuna dolara od više investitora koju će iskoristiti za razvoj letećih automobila.

Slika nije dostupna Honda je prikazala svoju viziju letjelice budućnosti

Jučer su najavili takav jedan model koji će, poput ostalih automobila, moći voziti po cestama, no kad je na zemlji gužva, odnosno kada se njihovim vlasnicima žuri, s njim će moći i poletjeti. Kao i kod sličnih koncepata kakve su predstavile druge kompanije, i ovo će vozilo koristiti tehnologiju vertikalnog polijetanja i slijetanja (koristi rotore koji se sklapaju) što znači da im neće trebati aerodromska pista.

Takvi automobili moći će se, poput helikoptera, vertikalno se podići sa zemlje, što, barem u teoriji, mogu napraviti direktno s ceste ili parkirališta. Planovi ove kompanije prilično su ambiciozni te su svoj leteći automobil najavili već za 2024. godinu. Naravno, ispred njih su brojni izazovi, uključujući i regulativu koja tek mora dati zeleno svjetlo ovakvim hibridima automobila i letjelica. Pri njihovu razvoju i implementaciji tehnologije, slično kao i kod dronova, najveća pozornost trebat će se posvetiti sigurnosti te su iz HT Aera najavili kako će njihove letjelice imati brojne sigurnosne opcije, uključujući i - padobrane.

Osim letećeg automobila, Xpeng je predstavio i novu verziju svog sustava za naprednu asistenciju u vožnji, softvera koji u određenim situacijama može upravljati automobilima, slično kao i Teslin autopilot.

Dok su prijašnje verzije Xpengova asistenta omogućavala upravljanje vozilom samo na autocestama, verzija XPILOT 3.5 omogućit će puno više opcija te upravljanje automobilima i na gradskim cestama. Zahvaljujući novoj verziji, automobili kojima upravljaju računala moći će sami mijenjati cestovne trake, pretjecati automobile, ulaziti i izlaziti s autocesta itd.

Slika nije dostupna Prijevozno sredstvo iz Muskovih snova: Nadzvučni električni zrakoplov koji bi polijetao i slijetao vertikalno

XPILOT 3.5 bit će dostupan vlasnicima Xpengova automobila P5 u prvoj polovici sljedeće godine, a za prvu polovicu 2023. Xpeng već planira i verziju XPILOT 4.0 koja će, među inima, imati i podršku za asistenciju pri parkiranju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti