Honda je prikazala svoju viziju letjelice budućnosti

Ova hibridna letjelica, jednom kada postane dostupna, zamišljena je kao regionalno prijevozno sredstvo i putnike će prevoziti na mjesta udaljena oko 400 km.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2021. / 08:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je Honda najavila svoju inicijativu “vizije budućnosti”, najavili su kako će do 2050. godine u svojoj ponudi imati samo električna vozila. Jedno od takvih prijevoznih sredstava najavljeno ranije ove godine jest električni zrakoplov koji ima mogućnost vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL). Takvo nekakvo prijevozno sredstvo, samo s nadzvučnim brzinama, zamislio je i Elon Musk, no ne trebamo očekivati da će se baciti na njegov razvoj jer, kako je napisao na Twitteru, za to nema vremena.

Slika nije dostupna Pogledajte povijesni let letećeg automobila: “Znanstvena fantastika postala je stvarnost”

U Hondi imaju vremena za dizajn i razvoj letjelice, no prema informacijama koje su nedavno objavljene, ona će se razlikovati od prijašnjih najava. Naime, prema tim podacima, to neće biti potpuno električna letjelica, već Hondini inženjeri razvijaju hibridni sustav koji kombinira električni motor i plinsku turbinu.

Razlog iz kojeg su odustali od potpuno električnog motora, odnosno baterijskog pogona jest - doseg. Naime, nakon što su proveli interna istraživanja, pokazalo se kako bi se VTOL letjelice najčešće koristile za regionalna putovanja na udaljenostima od oko 400 km. Isključivo električne VTOL letjelice trenutačno bi se mogle koristiti kao prijevozno sredstvo unutar samih gradova, no doseg od spomenutih 400 km prilično je problematičan za letjelice koje koriste samo baterije, zbog čega su se u Hondi ipak odlučili na razvoj hibrida.

Slika nije dostupna Zaboravite tramvaje, autobuse i vlakove: Do zrakoplovnih luka putovat ćemo - zračnim putem

Honda je objavila i slike letjelice koja još nije dobila ime i u čiji bi cockpit trebalo stati do šest ljudi. Prve prototipove Hondina hibrida koji će moći poletjeti i sletjeti vertikalno možemo očekivati za dvije godine, no za konačnu verziju koja će biti u potpunosti certificirana za letove načekat ćemo se još dosta vremena - do 2030. godine.

Izvor: Yahoo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti