Tesla predstavila svoj "Master plan 3" vrijedan 10 bilijuna dolara, a Musk tvrdi: "Nije to velika brojka"

Teslin prvi Master plan uglavnom je uspješno proveden, drugi je uglavnom ostao neostvaren, a treći i upravo najavljen, najambiciozniji je dosad, barem ako se na to gleda iz perspektive investicija.

Branimir Vorša | 02.03.2023. / 12:03

Elon Musk u kostimu
Elon Musk u kostimu (Foto: Afp)

Tijekom događaja za investitore održanog u srijedu u Teslinoj Gigatvornici u Teksasu, šef te kompanije Elon Musk otkrio je treću dionicu Teslina "Master Plana". Tesla prema tom planu namjerava predvoditi globalne napore za uklanjanje fosilnih goriva i prelazak svijeta na održive izvore energije.

Master plan 3 uključuje dodavanje obnovljive energije postojećoj mreži, proizvodnju više električnih vozila, instaliranje toplinskih pumpi u domovima i zgradama, korištenje isporuke topline na visokim temperaturama i vodika za industrijske primjene te izgradnju aviona i brodova pogonjenih održivim gorivima. Ukratko, Muskov plan je stvoriti civilizaciju održive energije.

Elon Musk Elon Musk ponovno ima razloga za veliki osmijeh

Musk: 10 bilijuna dolara - nije to veika brojka

U Tesli barataju i brojkama potrebnim za tu civilizacijsku pretvorbu te kažu da će biti potrebno 10 trilijuna dolara ulaganja, kako bi se ostvarila takva održiva budućnost, koju pokreće obnovljiva energija. Musk je poručio da to nije velika brojka u odnosu na globalnu ekonomiju.

Postoji jasan put do održive energije na Zemlji. To ne zahtijeva uništavanje prirodnih staništa. To ne zahtijeva da budemo strogi i da prestanemo koristiti struju i da budemo na hladnoći ili tako nešto, pojasnio je Teslin šef.

Velik dio ostvarenja te vizije uključuje proširenje svjetskog kapaciteta za pohranu energije do 240 teravat sati (TWh). Iz Tesle tvrde da se to može postići bez potrebe za iskopavanjem značajne količine ruda. Musk pak tvrdi da je za to potrebno tek nešto manje od 30 posto ukupnog nikla na Zemlji, a potreba za željezom ga ne zabrinjava, jer je to kako kaže, najzastupljeniji metal na planetu.

Infrastruktura potrebna za to, uključujući vjetar i sunce, zauzimati će manje od 0,2 posto Zemljine površine, napominje Musk. Kako bi se sve to trebalo ostvariti, zasad nije precizirano, ali Musk je obećao da će uskoro objaviti "bijelu knjigu" koja opisuje taj plan.

Elon Musk Musk opisao svoj tjedan u kojem radi više od 120 sati: “Tu bol ne želim nikome”

Muskova stvarna želja

Stvarno sam htio da današnji dan ne bude samo o Teslinim investitorima koji posjeduju dionice, nego stvarno o svima koji su investitori u Zemlju, poručio je Musk.

Iako je događaj u Teslinoj teksaškoj Gigatvornici traja gotovo tri sata, informacija o novim Teslinim vozilima nije bilo. Jedino što se moglo vidjeti su dva tajanstvena vozila na prezentacijskim slikama i za koja se, prema obrisima, pretpostavlja da su manji automobil te mali komercijslni kamion.

Međutim, iz Tesle su pokazali novi, učinkovitiji proces proizvodnje vozila, koji će se koristiti za sljedeću generaciju njihovih vozila i koji nazivaju "Unboxed Process". Iz Tesle kažu da pogonska jedinica te sljedeće generacije neće koristiti rijetke zemljine minerale.

Slika nije dostupna Odbačena kolektivna tužba investitora protiv Muska, šef Tesle odahnuo: "Hvala nebesima, mudrost naroda je prevladala!"

Teslina prethodna dva master plana uglavnom su bila slučajna. Dok su uspjeli ostvariti većinu ciljeva postavljenih u prvom planu iz 2006. godine, drugi plan ostao je uglavnom nerealiziran.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti