Xiaomi sljedeće godine počinje s proizvodnjom električnih automobila

Xiaomijev odjel za automobile ostvario je veći napredak od očekivanog, pohvalio se CEO Lei Jun.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.03.2023. / 08:17

Lei Jun (Foto: Afp)

Elektrifikacija je donijela i donijet će brojne nove kompanije na tržište automobila, odnosno izazivače tradicionalnim tvrtkama koji su spremni za disrupciju i koji žele uzeti veliki dio bogatog kolača automobilske industrije. Najpoznatija među njima je, naravno, Tesla, no tu su i nove tvrtke poput Lucida i Riviana, ali i neki dobro poznati igrači s drugih tržišta poput Xiaomija.

Slika nije dostupna Još jedna smartphone kompanija razmišlja o ulasku na tržište električnih automobila

Iako je tvrtka najpoznatija po svojim pametnim telefonima i potrošačkoj elektronici, najavili su širenje poslovanja i na automobilsko tržište, a što možemo očekivati od njihovih vozila, mogli bi saznati uskoro. Naime, kako je na sastanku za investitore naglasio osnivač i izvršni direktor tvrtke Lei Jun, nedavno su završili zimska testiranja te je njihov odjel Xiaomi Auto ostvario veći napredak od očekivanog. Očekujemo masovnu proizvodnju tijekom prve polovice sljedeće godine, najavio je Jun.

Koliko je ovo tržište važno kineskoj kompaniji najbolje govori podatak kako je Jun polovicu vremena tijekom izlaganja investitorima potrošio upravo govoreći o auto-moto planovima te o dosadašnjim velikim investicijama u istraživanje i razvoj na ovom tržištu. Te su investicije premašile 430 milijuna dolara, dok je odjel za razvoj automobila narastao na više od 2300 zaposlenih i, naravno, očekuju se da će rasti i dalje.

S novim planiranim investicijama, ukupno Xiaomijevo ulaganje u ovu industriju iznosit će više od 2,8 milijardi dolara, dok tijekom sljedećih pet godina planiraju uložiti još čak 14 milijardi dolara.

Pored automobila, Jun se tijekom izlaganja posebno dotakao i robotike te vjeruje da će razvoj te tehnologije ubrzati proces proizvodnje, kao i razvoj opcija za autonomnu vožnju njihovih automobila.

Xiaomi CyberDog Xiaomijev CyberDog predstavio liniju pametnih uređaja za kućne ljubimce

Osim Xiaomija, i Huawei ima planove na tržištu električnih automobila, a godinama se već govori o i Apple Caru. Informacije o vozilu na kojem radi Cookova kompanija su različite i ponekad kontradiktorne - neko se vrijeme govorilo samo o autonomnoj tehnologiji, a zatim da tvrtka radi na vlastitom električnom vozilu. Što je prava istina, vjerojatno nećemo tako skoro saznati jer se predstavljanje Appleova automobila, ako ga kompanija zaista predstavi, ne treba očekivati još nekoliko godina.

Izvor: Arena EV

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti