Xiaomi će sljedeći mjesec predstaviti svoj prvi električni automobil

Nakon predstavljanja slijede testovi, a očekuje se kako će proizvodnja početi tijekom 2024. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2022. / 14:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom prošle godine kineska tvrtka Xiaomi najavila je ulazak na tržište električnih automobila, uz planirano ulaganje od 10 milijardi dolara za razvoj vozila s električnim motorima tijekom deset godina. Najavili su i izgradnju tvornice za proizvodnju električnih automobila, kao i centar za istraživanje i razvoj u Yizhunagu.

Slika nije dostupna Osiguravanje dovoljne količine baterija jedan je od najvećih izazova elektrifikacije

Osnivač i prvi čovjek kompanije Lei Jun, koji dvije trećine svog vremena sada posvećuju upravo radu na automobilskim projektima, već bi sljedeći mjesec trebao predstaviti prototip prvog Xiaomijevog električnog automobila. Trenutačno nije poznato previše detalja, no na razvoju automobila navodno radi ekipa iz HVST Automobile Designa koja je zaslužna za konceptni automobil Maven WM Motora, a Xiaomijev prototip trebao bi izgledati slično kao i Maven.

Nakon što Xiaomi prikaže vozilo, slijedi testna faza, a prvi modeli spremni za prodaju s proizvodne trake trebali bi izaći tijekom 20204. godine.

U početnoj fazi proizvodnje spomenuta tvornica moći će proizvoditi 150 tisuća automobila godišnje, a Xiaomi tijekom sljedećih godina planira predstaviti četiri modela električnih vozila.

Automobilska industrija, ilustracija Problemi za automobilsku industriju: Globalna nestašica poluvodiča i rastuće cijene sirovina mogle bi trajati dulje nego se predviđalo

Dva modela u segmentu jeftinijih automobila (od 22 do 30 tisuća dolara), a dva u cjenovnom rangu između 30 i 45 tisuća dolara. Više informacija o prvom modelu trebali bi saznati već sljedeći mjesec te će biti zanimljivo vidjeti opcije koje će automobil imati, kao i koliko će stajati.

Izvor: ArenaEV
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti