Xiaomijev CyberDog predstavio liniju pametnih uređaja za kućne ljubimce

Xiaomi je predstavio liniju pametnih uređaja namijenjenih kućnim ljubimcima, ali i pokazao svog robotskog psa - CyberDog.

Martina Čizmić | 12.09.2022. / 15:45

Xiaomi CyberDog (Foto: Xiaomi)

Kako su nam domovi sve puniji pametnim uređajima koji međusobno mogu komunicirati, bilo je vrijeme i da kućni ljubimci dobiju svoje pametne uređaje. Iako to možda na prvi pogled zvuči bez veze, ako ste među onima koji imaju mačku ili psa, a cijeli dan provodite na poslu, prepoznat ćete potencijal u ovim uređajima. 

Radi se o Xiaomi Smart Pet Food Feeder (automatskoj hranilici) i Xiaomi Smart Pet Fountain (automatskoj napajalici), koji su predstavljeni u Xiaomi Storeu u Zagrebu. Kako je rečeno prilikom predstavljanja, oba su uređaja namijenjena mačkama te manjim do srednje velikim psima.

Xiaomi Smart Pet Food Feeder je 24-satna automatska hranilica koja u unaprijed određeno vrijem može automatski ispustiti određenu razinu hrane u posudu. Istovremeno, vlasnik može kontrolirati vrijeme i količinu ispuštanja hrane putem mobilne aplikacije koja će ga i podsjetiti kad je razina hrane u spremniku niska. 

Hranilica nije prevelika, pa neće zauzeti previše mjesta u domu, a njena struktura dispenzera sa šest rešetki, fleksibilna mekana silikonska mješalica za hranu i oštrice za doziranje i ispuštanje hrane testirani su na više od 10.000 ciklusa ispuštanja hrane. Može pohraniti cca. 1,8 kg suhe hrane za kućne ljubimce, što je dovoljno za hranjenje odrasle mačke ili manjeg psa i do 15 do 20 dana.

Xiaomi Smart Pet Food Feeder i Smart Pet Fountain (Foto: Xiaomi)

S druge strane, Xiaomi Smart Pet Fountain simulira planinski izvor, koristeći cirkulirajući sustav protoka vode s cirkulacijom kisika. Kućni ljubimci tako u svakom trenutku imaju "svježu" tekuću vodu. Zahvaljujući sustavu učinkovitog četverostupanjskog dubinskog filtriranja, fine čestice, dlaka i zaostali klor, kao i ioni kalcija i magnezija koji uzrokuju stvaranje bubrežnih kamenaca, učinkovito se presreću i filtriraju. Voda tako kruži tiho i polako, kako se ljubimci ne bi preplašili prskanja, a zvuk tekuće vode "izludio" vlasnika. Baš kao i hranilica, i napajalica će poslati poruku na telefon vlasnika ako je potrebno dodati novu količinu vode, očistiti ju ili promijeniti filter. Spremnik za vodu i poklopac u skladu su sa zahtjevima za materijale koji dolaze u kontakt s hranom, a imaju zapreminu od 2 litre, što će zadovoljiti svakog ljubimca.

Svjesni smo koliko tehnologija čini lagodnijima naše živote, a zahvaljujući kontinuiranim inovacijama i napretkom, danas ponosno najavljujemo i proizvode koji će olakšati i poboljšati živote naših kućnih ljubimaca. Tekuća voda i hrana prirodni su izbor za kućne ljubimce. Kronično uzimanje premalo vode ili hrane, kao i njihova loša kvaliteta, može imati ozbiljno negativne učinke na zdravlje vaših kućnih ljubimaca. Xiaomi Smart Pet Food Feeder i Smart Pet Fountain zasigurno će biti vrlo prihvaćeni, i od strane vlasnika kućnih ljubimaca, i od njihovih ljubimaca, rekao je Goran Mudrovčić, generalni menadžer Xiaomija za Hrvatsku i Sloveniju.

Premijera Xiaomi CyberDoga u Hrvatskoj

Za one koji nemaju kućnog ljubimca kod kuće i skloniji su naprednim tehnološkim rješenjima, Xiaomi je predstavio Xiaomi CyberDog, robotskog psa otvorenog koda. 

Kako je istaknuto na predstavljanju, CyberDog je kalibriran sa Xiaomijevim interno razvijenim servo motorima koji omogućuju veliku brzinu, agilnost i širok raspon pokreta. S maksimalnim okretnim momentom do 32 Nm i brzinom rotacije do 220 okr/min, CyberDog je u stanju izvoditi razne pokrete brzinom do 3,2 m/s, kao i komplicirane radnje kao što su prevrtanja unatrag. CyberDog pokreće platforma NVIDIA Jetson Xavier NX, AI superračunalo koje uključuje 384 CUDA jezgre, 48 Tensor jezgri, 6 Carmel ARM procesora i 2 sustava za ubrzanje dubinskog učenja.

Za potpuno modeliranje bioloških organizama, CyberDog je opremljen s 11 visokopreciznih senzora koji pružaju trenutnu povratnu informaciju za upravljanje pokretima. To uključuje senzore za dodir, kamere, ultrazvučne senzore, GPS module i više, pružajući CyberDogu poboljšanu sposobnost osjeta, analize i komunikacije s okolinom.

Xiaomi CyberDog (Foto: Xiaomi)

CyberDog dolazi s nizom senzora kamere uključujući AI interaktivne kamere, binokularne ultra širokokutne kamere ribljeg oka i modulom Intel RealSense D450 Depth, te se može trenirati putem algoritama računalnog vida. Na sustavima senzora za vid temeljeno je i autonomno praćenje objekata, SLAM, kao i izbjegavanje prepreka i navigacija na centimetarskoj skali. To znači da CyberDog može analizirati svoju okolinu u stvarnom vremenu, kreirati navigacijske karte, ucrtati svoje odredište i izbjegavati prepreke. Zajedno s ljudskim držanjem i praćenjem prepoznavanja lica, CyberDog je sposoban pratiti vlasnika i zaobilaziti prepreke.

Kako bi dodali komponentu kao kod kućnog ljubimca, korisnici mogu koristiti glasovne asistente za naredbu i kontrolu CyberDoga postavljanjem riječi za aktivaciju ili jednostavno koristiti prateću udaljenu aplikaciju i aplikaciju za pametni telefon.

Iako je pokazan u Zagrebu, CyberDog na žalost nije dostupan na hrvatskom tržištu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti