Predstavljen novi teleskop za buduću Križevačku zvjezdarnicu

Pedeset kilograma težak teleskop postavit će se deset metara iznad tla i zaštititi petmetarskom astronomskom kupolom.

Hina | 14.06.2022. / 08:15

Teleskop, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Križevačka Udruga P.O.I.N.T. s partnerima na projektu SPARK (Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca) predstavila je u ponedjeljak građanstvu novi teleskop u sastavu buduće Križevačke zvjezdarnice i prvog kozmološkog centra u Hrvatskoj.

O svojstvima i mogućnostima teleskopa govorio je voditelj projekta Andrej Dundović, astrofizičar i kozmolog.

Slika nije dostupna Križevci će dobiti kozmološki centar sa zvjezdarnicom

Vrijednost projekta SPARK je veća od dva milijuna i 900 tisuća kuna odobrenih iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Kompletirani teleskop buduće zvjezdarnice ima glavno hiperbolno zrcalo promjera 40 centimetara, a žarišna duljina od 3250 mm omogućit će povećanja za promatranje individualnih kratera na Mjesecu. Pedeset kilograma težak teleskop postavit će se deset metara iznad tla i zaštititi petmetarskom astronomskom kupolom.

Projekt SPARK sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Projektom SPARK Križevci će imati zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj u ovom dijelu Europe i spajati znanstvena istraživanja s programima edukacije i popularizacije iz područja prirodoslovlja, uz poseban naglasak na tematiku svemira i teorijsku fiziku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti