Predstavljen projekt istraživanja kojem je cilj otkriti prisutnost koronavirusa u zatvorenom prostoru i smanjiti rizik od zaraze

Španjolski znanstvenici predstav ili su projekt AIRCOV, kojem je cilj otkrivanje prisutnosti virusa SARS-CoV-2 u zraku u zatovrenim prostorima.

Branimir Vorša | 10.12.2020. / 15:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici Zaklade za promociju zdravlja i biomedicinskih istraživanja iz Valencije (FISABIO) te njihovi kolege sa Sveučilišta Valencija u Španjolskoj u siječnju iduće godine pokreću projekt AIRCOV, kojem je cilj nadzor i kontrola zraka u zatvorenim prostorima, ponajviše onih poput predavaonica u školama i na fakultetima te prostorija u bolnicama.

Njihova namjera jest analizirati razinu novog koronavirusa u takvim prostorima te će u tom smislu proučavati metode za prikupljanje virusa iz zraka u zatvorenim prostorijama. istovremeno će proučavati i moguću vezu između prisutnosti virusa SARS-CoV-2 s određenim parametrima kvalitete zraka u zatvorenim prostorima.

Ovaj pilot-projekt proučavat će prisutnost koronavirusa u zraku u zatvorenim prostorima kako bismo bolje razumjeli transmisiju aerosola i utvrdili rješenja za bolju zdravstvenu zaštitu, za obrazovne ustanove i ustanove primarne zdravstvene skrbi te kako bi se zaštitili nastavnici, studenti, pacijenti i medicinsko osoblje, kao i da se smanji rizik od prenošenja virusa, pojasnio je Vincent Yusa, šef odjela za sigurnost hrane u FISABIO-u.

Ocjenjivat će se više metoda za prikupljanje virusa u zračnim česticama i sa površina. Povrh toga, utvrdit ćemo i neizravne parametre za predviđanje izloženosti virusu, kaže Salvador Garrigues, profesor analitičke kemije sa Sveučilišta Valencija.

Španjolski znanstvenici koristit će četiri vrste uređaja za prikupljanje uzoraka koji su sposobni prikupiti svu čestičnu materiju, odnosno aerosolne čestice. Bit će mjereno više parametara kako bi se odredila kakvoća zraka u svakoj sobi, uključujući i razine CO2, CO, lebdećih čestica, relativne vlažnosti te volatilnih organskih spojeva.

Istraživanje će se provesti u predavaonicama Fakulteta kemije na spomenutom sveučilištu, odakle će se uzorci uzimati dvaput dnevno, odnosno prije dolazaka studenata u predavaonicu i nakon njihovog izlaska iz predavaonice.

U ustanovama primarne zdravstvene zaštite, utvrdit će se tri različita područja iz kojih će se prikupljati uzorci. Prva su područja u kojima borave ili su prisutni pacijenti, područja u kojima smije biti samo medicinsko osoblje te područja u kojima pristup imaju i građani. Tamo će uzorci biti prikupljani početkom i krajem dana.

Rezultati te studije omogućit će prijedloge za bolje upravljanje zatvorenim prostorima i smanjenje mogućnosti prisutnosti novog koronavirusa u tim prostorima. Isti će se podaci moći ekstrapolirati i na druge javne zatvorene prostore.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti