Predstavljen projekt "STEM revolucija u zajednici" vrijedan 1,2 milijuna kuna

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, a njegova vrijednost je 1,2 milijuna kuna pri čemu je EU sufinancirala 1,02 milijuna kuna.

Martina Čizmić | 14.09.2018. / 16:34

STEM (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Projekt "STEM revolucija u zajednici", kojim se želi razviti i provesti održive programe društveno korisnog učenja za studente tehničkih fakulteta kroz prijenos STEM kompetencija djeci osnovnoškolskog uzrasta, predstavljen je u petak u Zagrebu.

Voditeljica projekta Amalija Koren (Institut za razvoj i inovativnost mladih - IRIM) istaknula je kako se projektom želi pridonijeti povećanju modela društveno korisnog učenja i istovremeno smanjiti problem nedovoljne digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta. Cilj je projekta, navela je, razviti i provesti održive programe društveno korisnog učenja za studente tehničkih fakulteta kroz prijenos STEM kompetencija djeci osnovnoškolskog uzrasta u suradnji s organizacijama civilnog društva na području Karlovačke, Međimurske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Nositelj projekta, koji će trajati od 19.ožujka 2018. do 19. studenog 2019. godine je IRIM, a partneri su Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Veleučilište u Karlovcu, Fakultet organizacije i informatike, Zajednica tehničke kulture Karlovac, Mladi informatičari Strahoninca te Institut za razvoj tržišta rada. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, a njegova vrijednost je 1,2 milijuna kuna pri čemu je EU sufinancirala 1,02 milijuna kuna.

Paolo Zenzerović (IRIM) rekao je kako su do sada održali 300 radionica te konstantno educiraju djecu osnovnoškolske dobi.

Gradimo piramidu aktivnosti za bolje sutra kroz djecu koja sada idu u osnovne i srednje škole, poručio je. Ističući kako interesa ima sve više, naveo ja da se u te programe uključilo oko sto tisuća djece u Hrvatskoj. S druge strane, dodao je, studentima trebaju praktična znanja da bi ono što su naučili na fakultetima proveli u djelo.

Studenti provode društveno korisno učenje i razvijaju dodatne kompetencije, a udruge imaju korist od toga jer imaju pomoć, kazao je.

Profesor na FER-u Predrag Pale rekao je kako će na ovom projektu teme biti robotika i računala pri čemu će njegov fakultet ponuditi većem broju studenata da se jave, izabrati najmotiviranije koji će dobiti obrazovanje u tome kako primjenjivati društveno korisno učenje. Uz to, napravit će STEM centar u cilju populariziranja tih znanja u javnosti, među učenicima i njihovim roditeljima kako bi povećali interes učenika za tehničke fakultete.

Predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca Dejan Drabić rekao je kako žele proširiti suradnju škola i fakulteta tako što će mentorirati studente koji će onda kroz djelovanju u školama pomagati nastavnicima da nove tehnologije uvedu u obrazovni sustav.

Vještine i kompetencije u danas najvažnije su danas u svijetu poslovanja i da bi netko bio konkurentan danas na tržištu, istaknuo je. Naglasio je kako su danas znanja iz IT područja vrlo tražena te stoga žele promovirati ta u našem društvu deficitarna znanja.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti