Predstavljen projekt unaprjeđenja sustava elektroničkih usluga

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u četvrtak je predstavljen projekt "Implementacija e.Standarda i daljnje unaprjeđenje sustava elektroničkih usluga“, s glavnim ciljem da se provede automatizirana standardizacija e-Usluga u Hrvatskoj namijenjenih građanima i poduzetnicima.

Hina | 05.10.2023. / 14:20

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Bernard Gršić (Foto: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva)

Kako je istaknuto na predstavljanju, tijekom projekta provest će se izgradnja portala i informacijskog sustava koji će digitalizirati i unaprijediti rad na razvoju elektroničkih usluga koristeći usvojeni e.Standard. Nositelj projekta je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Bernard Gršić Hrvatska napredovala u digitalizaciji, ali ima još neiskorištenog potencijala

Koordinator projekta Dejan Vukelić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva izjavio je da je vrijednost projekta 1,18 milijuna eura, od čega 85 posto dolazi iz EU fondova, a preostali dio iz državnog proračuna RH. Po njegovime riječima, jedan od ciljeva projekta je provesti automatiziranu standardizaciju e-Usluga u Hrvatskoj, a naveo je i da je najnoviji projekt nastavak projekta "Unapređenje sustava elektroničkih usluga".

U sustavu projekta radit će se i na digitalizaciji samog e.Standarda i putem portala i informacijskog sustava te će korisnici moći dobivati sve informacije na jednom mjestu. Zbog potreba novog projekta, naglasio je, radi se na edukaciji 240 djelatnika koji će biti educirani za korištenje novog informacijskog sustava. Isto tako, naglasio je Vukelić, osim na novim uslugama, temeljem projekta radi i na poboljšanju postojećih usluga.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Bernard Gršić rekao je da je krajnji cilj ujednačeni pristup i razvoj novih i nadogradnja postojećih usluga. Radi se, naveo je, na efikasnosti i jednostavnosti usluga za krajnjeg korisnika, na implementaciji svih usluga javne, državne i lokalne samouprave. Standard postojećih usluga je, naveo je, napravljen po pravilima struke sukladan je zakonima i najboljim praksama Europske unije.

Aktualnim projektom e.Standarda željelo se ići korak dalje i kreirati informacijski sustav kroz koji će sve informacije biti na jednom mjestu, naglasio je Gršić dodavši kako je Vlada RH predana ubrzanoj digitalizaciji javne uprave.

Papir i pečat, ilustracija Predstavljeni e-potpis i e-pečat: "Ovo znači da papiri i udaranje pečata odlaze u povijest"

Sustav e-Građani nudi 104 elektroničke usluge i ima više od 1,8 milijuna korisnika. Sve se usluge, istaknuo je, rade da bi bile što korisnije građanima, a cilj je da građani i ostali korisnici većinu svojih potreba mogu zadovoljiti na jednom mjestu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti