Prema ISS-u poletjela nova posada: Tijekom svog boravka provest će više od 200 eksperimenata

Svemirska letjelica Dragon, nazvana Endeavour, autonomno će pristati na prednji priključak ISS-ovog modula Harmony ujutro u utorak, 5. ožujka.

Martina Čizmić | 04.03.2024. / 08:10

Članovi Crew-8 (Foto: NASA/Bill Stafford)

 Nakon što su, zbog snažnih vjetrova, morali odustati od lansiranja u subotu, nova međunarodna četveročlana posada, uspješno je poletjela prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Radi se o NASA-inoj misiji SpaceX Crew-8, koja se sastoji od astronauta Matthewa Dominicka, Michaela Barratta, astronautkinje Jeanette Epps te kozmonauta Roscosmosa Aleksandra Grebenikna.

Kako su priopćili iz NASA-e, na postaji će posada provesti više od 200 znanstvenih eksperimenata i tehnoloških demonstracija kako bi pomogla potaknuti ovo novo doba istraživanja svemira i dobrobiti čovječanstvu ovdje na Zemlji. Eksperimenti uključuju proučavanje moždanih organoida za razumijevanje neurodegenerativnih poremećaja, promjena u tjelesnim tekućinama tijekom svemirskih letova i učinaka UV zračenja i mikrogravitacije na rast biljaka . Ukupno će provesti više od 200 znanstvenih eksperimenata i tehnoloških demonstracija.

Svemirska letjelica Dragon, nazvana Endeavour, autonomno će pristati na prednji priključak ISS-ovog modula Harmony ujutro u utorak, 5. ožujka.

Crew-8 pridružit će se ostalim astronautima koji već borave na ISS-u (koju čine NASA-ini astronauti Jasmin Moghbeli i Loral O'Hara, astronaut Europske svemirske agencije Andreas Mogensen, astronaut Japanske agencije za istraživanje svemira Satoshi Furukawa i kozmonauti Roscosmosa Konstantin Borisov, Oleg Kononenko i Nikolaj Chubb). Nakratko će se broj posade na svemirskoj postaji povećati na 11 dok se članovi Crew-7 Moghbeli, Mogensen, Furukawa i Borisov ne vrate na Zemlju nekoliko dana kasnije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti