Prema šefu Microsofta, ovo su tri osobine pravih lidera!

Prilikom odabira novih zaposlenika Satya Nadella traži odlike lidera te je u razgovoru na fakultetu u Chicagu izdvojio tri osobine koje smatra karakteristikama pravih lidera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2018. / 10:15

Satya Nadella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Satya Nadella na čelu Microsofta zamijenio je Stevea Ballmera 2014. godine te se tijekom ovih godina pokazao kao iznimno sposoban lider koji je preokrenuo kompaniju i njezino poslovanje. Tijekom 2014. godine cijena dionice Microsofta kretala se između 40 i 50 dolara, dok je sada oko 110 dolara, uz tržišnu vrijednost od čak 820 milijardi dolara, čime je Nadella doveo kompaniju na drugo mjesto po globalnoj tržišno vrijednosti, odmah iza "nedodirljivog" Applea.

Jedan su od razloga Microsoftova uspona pod Nadellom, osim njegovih liderskih sposobnosti, naravno, i zaposlenici kompanije te je tijekom nedavnog posjeta fakultetu u Chicagu, na kojem je stekao MBA, Nadella govorio o liderskim osobinama koje traži prilikom zaposlenja novih ljudi, a koje je i sam stekao tijekom studiranja.

Prva takva osobina, a koja najčešće izlazi na vidjelo kada dođe do nekih nepredviđenih okolnosti ili panike, jest jasnoća oko koraka koje treba poduzeti. Naime, Nadella kaže da pravi lideri nisu potrebni u situacijama u kojima je sve definirano i u kojima postoji zacrtani plan kojeg se svi pridržavaju, no u nekakvim nesigurnim situacijama kada stvari više ne idu po planu i u kojima nam nisu dostupne sve informacije, "tada liderstvo dolazi do izražaja". Od neprocjenjive je vrijednosti imati osobu koja će tada prepoznati situaciju i znati kakve poteze poduzeti.

Druga karakteristika lidera jest energija i entuzijazam koju šire među zaposlenicima – i to ne samo ekipi iz svog tima već i u cijeloj kompaniji. "Lideri trebaju poticati optimizam, kreativnost, posvećenost poslu i rast tijekom dobrih i loših razdoblja."

I treća najvažnija osobina koju bi po Nadelli trebali imati lideri jest mogućnost uspjeha u ograničenim i nesavršenim uvjetima te se ovaj savjet, smatra Nadella, može primijeniti ne samo u poslu već i u svakodnevnim situacijama u životu. Pravi lider nikada neće reći kako zbog određenih vanjskih faktora koji nisu pod njegovim utjecajem ne može riješiti određeni problem ili ostvariti uspjeh.

Takvi problemi s neočekivanim vanjskim utjecajima prate nas cijeli život i nitko ih drugi neće riješiti, već se ljudi moraju sami suočiti s njima i sami ih riješiti.

Izvor: Quartz


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti