Preminuo je Douglas Engelbart, izumitelj računalnog miša

Douglas Engelbart apsolutno će biti zapisan u ljudsku povijest. Izumitelj računalnog miša i mnogih drugih tehnologija preminuo je u 88. godini…

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.07.2013. / 09:14

Preminuo je Douglas Engelbart, izumitelj računalnog miša

Douglas Engelbart apsolutno će biti zapisan u ljudsku povijest. Izumitelj računalnog miša i mnogih drugih tehnologija preminuo je u 88. godini…

Sada već skoro pa pradavnog 9. prosinca 1968. Engelbart je održao prezentaciju demo verzije računalog miša, koja je kasnije nazvana „majka svih demo verzija“. Radilo se o napravi „s dvije drvene ljuske i dva  metalna kotača, koja je služila za indikator položaja i kretanja po X, odnosno Y osi, što se reproduciralo na zaslon, preko katodne cijevi“.

Koliko je takav prototip promijenio ne samo računalnu industriju, nego i čovječanstvo uopće, ne treba previše napominjati. Engelbartu je patent zaštićen 1970. Inače, ovaj briljantni znanstvenik je bio involviran u razvoj još nekih tehnologija bez kojih danas ne možemo zamisliti IT. Tu su video konferencije, obrada teksta, hipertekst i rad s grafičkim korisničkim sučeljima.

Ako još dodamo da je bio u timu koji je razvijao ARPANET, preteču današnjeg Interneta, onda je priča o fantastičnom umu potpuno zaokružena. Englelbart je dobitnik mnogih nagrada za svoje izume i istraživanja. Dobio je Nacionalnu nagradu za tehnologiju, koju mu je 2000. dodijelio tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, tu je i nagrada „Computer Pioneer“ Udruženja inženjera eletkrotehnike (IEEE), a njegova rodna država Oregon je 2002. godine 24. siječnja odlučila prograsiti Danom Douglasa C. Engelbarta.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti