"Preokret u krivulji rasta krčenja šuma": Mjere deforestacije Amazonije dale su rezultate

Deforestacija Amazonije u srpnju je pala na najmanju mjesečnu razinu od 2017. godine, pokazuju podaci vlasti objavljeni u četvrtak.

Hina | 04.08.2023. / 08:43

Amazonsko drvo (Foto: Getty Images)

Satelitske snimke brazilske agencije za svemirska istraživanja INPE pokazuju da je u srpnju raskrčeno 500 kvadratnih kilometara prašume, što je za 66 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvih sedam mjeseci godine deforestacija je kumulativno pala za 42,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., pokazuju preliminarni podaci INPE-a.

Amazonsko drvo Tri države s najviše prašuma osnovale savez za očuvanje šumskog pokrova: "Imamo iste izazove i iste mogućnosti da budemo rješenje"

Uzastopni padovi u lipnju i srpnju posebno su obećavajući jer se u tim mjesecima ranije bilježila najveća deforestacija s obzirom na to da se radi o sušem razdoblju.

Vidimo preokret u krivulji rasta krčenja šuma, rekao je tajnik ministarstva okoliša Joao Paulo Capobianco novinarima u Brasiliji.

Ovi podaci stižu uoči sastanka brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve s čelnicima amazonskih zemalja na skupu u sjevernom Brazilu, na temu zaštite najveće svjetske prašume.

Lula je u srijedu rekao da će se na skupu prvi put pokušati usuglasiti zajednički pristup zaštiti te regije, što će uključivati pitanja sigurnosti na granicama i zahtjev privatnim tvrtkama da sudjeluju u pošumljavanju 30 milijuna hektara.

Lijevi predsjednik ponovno je preuzeo vodstvo Brazila u siječnju obećanjima da će stati na kraj deforestaciji do 2030., nakon ubrzanja krčenja pod prethodnim predsjednikom Jairom Bolsonarom, koji je otklanjao regulacije o zaštiti okoliša, piše agencija Reuters.

Stručnjaci su pozdravili usporavanje deforestacije pod Lulinom vladom, no i pozvali na daljnji oprez u nadolazećim mjesecima kad je sezona najvećih požara.

To je veoma značajan pad za suši mjesec, rekla je direktorica ekološke organizacije WWF za Brazil Mariana Napolitano govoreći o podacima za srpanj.

Deforestacija, ilustracija Deforestacija Amazonije od početka godine pala za 31 posto u usporedbi s 2022.

Ona je kazala kako to pokazuje da poduzete izvanredne mjere donose rezultata, no i upozorila da deforestacija Amazonije i dalje ostaje na visokim razinama te da će biti potrebno daljnje djelovanje kako bi ona stala do 2030. godine.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti