Tri države s najviše prašuma osnovale savez za očuvanje šumskog pokrova: "Imamo iste izazove i iste mogućnosti da budemo rješenje"

Vjerujem da bez zaštite Amazonije, ne možemo zaštiti planet od klimatskih promjena, rekla je savjetnica brazilskog predsjednika za okoliš.

Hina | 14.11.2022. / 15:24

Amazonsko drvo (Foto: Getty Images)

 Brazil, Demokratska Republika Kongo te Indonezija, tri države s najvećim prašumama na svijetu, u ponedjeljak su službeno dogovorile partnersku suradnju u očuvanju šuma, pošto su deset godina pokušavale dogovoriti trilateralni savez.

Brzo uništavanje prašuma koje svojom gustom vegetacijom apsorbiraju ugljik otežava ispunjavanje globalnih ciljeva smanjenja koncentracije plinova s učinkom staklenika. Obnova prethodno uništenih prašuma uklanja stakleničke plinove iz atmosfere.

Amazonsko drvo Znanstvenici napokon stigli do najvišeg stabla u Amazoniji

Predstavnici triju zemalja koje svojim površinama prekrivenima prašumama čine 52 posto svjetske tropske šume, potpisale su zajedničku izjavu u Indoneziji uoči samita G20, skupine najsnažnijih gospodarstava koji počinje u utorak na indonezijskom otoku Baliju.

Suradnja jug-jug - Brazil, Indonezija, DR Kongo - vrlo je prirodna, kazala je kongoanska ministrica za okoliš Eve Bazaiba.

Imamo iste izazove, iste mogućnosti da budemo rješenje za klimatske promjene, rekla je.

Potpisanim sporazumom te tri zemlje određuju da se državama novčano isplati potpora za smanjenje krčenja šuma i njihovo očuvanje kao apsorbera ugljika.

Te će zemlje ispregovarati "novi održivi mehanizam financiranja" iz kojega će se zemlje u razvoju pomagati u očuvanju bioraznolikosti kao i povećanju financiranja kroz UN-ov program REDD+ za smanjenje deforestacije.

Požari u Amazoniji, ilustracija Najveća svjetska prašuma izgara: Dosegnut 15-godišnji maksimum broja šumskih požara

Sastanak G20 poklapa se s drugim i završnim dijelom UN-ovog samita o klimi koji se održava u Egiptu, gdje je savjetnica brazilskog predsjednika za okoliš Izabella Teixeira rekla da će Brazil tražiti uključenje drugih država u područje Amazonije u kojem je sada devet zemalja.

Šume su važne, priroda je važna. Vjerujem da bez zaštite Amazonije, ne možemo zaštiti planet od klimatskih promjena, rekla je Teixeira.

Brazil treba nastojati da se priključe i druge zemlje, rekla je i podsjetila da su pregovori o zaštiti prašuma do sada zapinjali zbog "institucionalnih teškoća".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti