Savjet koji treba poslušati: Evo što bi jednom tjedno trebali napraviti s iPhoneom i Androidima

Američka Nacionalna sigurnosna agencija ove je upute objavila još ranije, a stručnjaci za sigurnost sada su objasnili zašto bi se trebali pridržavati tih savjeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2024. / 12:25

Palac gore (Foto: Getty Images)

Kako bi vaši uređaji i podaci bili što sigurniji, trebali bi se pridržavati određenih pravila. Iako stopostotne garancije da nećete postati žrtva hakera i kibernetičkih kriminalca nema, ako se pridržavate nekih logičnih pravila - npr. ako ne surfate sumnjivim stranicama, ne klikate na sumnjive linkove te ako koristite komplicirane lozinke koje nećete ponavljati na različitim računima i redovno nadograđujete softver, vjerojatno nećete imatii problema.

Sigurnost na internetu - 1 Kibernetički kriminalci više ne biraju: Na udaru su svi - od djece do najstarijih

No postoji još jedna stvar o kojoj su se ovaj tjedan raspisali brojni tehnološki portali, a zanimljivo je kako je riječ o savjetu koji je prvotno objavljen još 2020. godine i objavila ga je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA). Američki stručnjaci za sigurnost tako su prije nekoliko godina preporučili da vlasnici iPhonea i Androida jednom tjednom restartaju, odnosno ugase i ponovno upale svoje telefone.

Time možete spriječiti određene vrste hakerskih napada - od tzv. spear phishing napada (sofisticiranijeg oblika klasičnog phishinga) pa do, ponekad, i tzv. zero-click napada u kojima može doći do napada na telefon bez da korisnik napravi određenu akciju poput klika na određeni link, preuzimanja datoteke na telefon i slično.

Preporuka o tjednom ponovnom pokretanju telefona neće spriječiti sve vrste napada tako da je riječ samo o nekoj dodatnoj sigurnosnoj opciji koju je potrebno koristiti prateći i ostale sigurnosne savjete. U razgovoru za Forbes stručnjak za sigurnost iz ESET-a Jake Moore naglasio je kako će “uređaji biti zdravi” dok god korisnici redovno nadograđuju svoje operativne sustave s novim verzijama, no i on se slaže s tim kako je dobra ideja svoje telefone redovno restartati, no više zbog baterija, nego zbog sigurnosti. Na ovom portalu se također slažu sa savjetom Nacionalne sigurnosne agencije jer ponovno pokretanje uređaja zaista može ukloniti određene prijetnje i malware s telefona, a s tim se slaže i izvršni direktor Keeper Securityja Darren Guccione, s kojim su pričali novinari britanskog The Suna.

Instagram Promjene na Instagramu: Evo što više nećete moći raditi na toj mreži

Isključivanje vašeg telefona jednom tjedno omogućuje mu brzo resetiranje s kojim se čisti od potencijalnih problema koji su se stvorili dok je telefon bio uključen. Guccione objašnjava i kako se na telefonima, kao i računalima, obavlja mnoštvo pozadinskih aplikacija i procesa koji mogu uzrokovati lošije performanse pa čak i sigurnosne ranjivosti, a kada se telefon isključi, svi se ti procesi zaustavljaju te se zatvaraju i potencijalne ranjivosti koje kibernetički kriminalci mogu pokušati iskoristiti.

Naravno, nije riječ o svemogućem rješenje i nema garancije da će se ponovnim pokretanjem telefona riješiti problemi, no ovaj sigurnosni stručnjak kaže kako je to jednostavno rješenje koje može pomoći u poboljšanju performansi telefona te može onemogućiti određene vrste napada na mobilne uređaje tako da nema razloga da povremeno ne ugasite i onda upalite vaš smartphone.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti