Promjene na Instagramu: Evo što više nećete moći raditi na toj mreži

Metina platforma želi zaštititi svoje korisnike, pogotovo tinejdžere, a nove opcije idu upravo u tom smjeru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2024. / 12:45

Instagram (Foto: Afp)

Jedan od velikih problema ponajviše mladih ljudi na društvenim mrežama jest tzv. sextortion. Korisnici šalju svoje golišave fotografije putem npr. Instagramove opcije direktnih poruka, a kako bi bili sigurniji šalju ih kao nestajuće poruke, odnosno jednom kada se prikažu te poruke nestanu. Iako su nestajuće poruke, odnosno fotografije i videozapisi sigurniji u odnosu na klasične slike i videa koje se neće same izbrisati s platformi, do sada su korisnici mogli napraviti screenshot i snimiti taj sadržaj na svoje telefone.

Facebook Meta najavila nove AI opcije na Facebooku i Instagramu

No ako je netko to i napravio, odnosno snimio takve fotografije i videa, pošiljatelj bi ipak dobio obavijest o tome tako da su barem bili svjesni činjenice da je sadržaj koji je trebao odmah nestati s primateljeva telefona, ostao snimljen.

To se sada mijenja te su iz Instagrama najavili nove sigurnosne opcije kojima žele zaštititi korisnike, pri čemu iz ove tvrtke kažu kako je primarna zaštita od sextortiona, odnosno seksualne iznude. Riječ je o iznudama u kojima se od osoba traži slanje golišavih fotografija, a kada ih one pošalju i to najčešće kao nestajuću poruku, primatelji ih ipak snime (kao screenshot) te nakon toga kreću s ucjenama. Govore kako će te fotografije koje im je osoba poslala u povjerenju objaviti na internetu ili poslati roditeljima i prijateljima, osim ako im pošiljatelj (odnosno pošiljateljica, jer su najčešće žrtve ženske osobe) ne nastavi slati slične fotografije i videa.

Takve vrste prijevara, odnosno iznuda nisu rijetke, a posljedice po pošiljatelje mogu biti iznimno teške jer im se život zbog jedne slike ili videa može pretvoriti u pakao.

U okviru tih novih sigurnosnih opcija, Instagram više neće omogućiti ljudima snimanje screenshotova takvih fotografija i videozapisa koje će korisnici slati kroz direktne poruke koristeći opcije “view once” ili “allow replay”. Također, Instagram neće dopustiti otvaranje takvih poruka, odnosno fotografija i videa na stolnim računalima kako ne bi “zaobišli sigurnosne mjere”.

Kako naglašavaju na Tech Crunchu, na konkurentskoj platformi Snapchat i dalje je dopušteno snimanje screenshota - iako se i korisnike ove platforme obavještava o tome, na Snapchatu ništa nisu napravili kako bi spriječili takvu mogućnost.

Instagram Iskače vam ova poruka u priči na Instagramu? Evo o čemu je riječ

Iz Instagrama kažu kako ove nove sigurnosne opcije nadopunjuju nedavno predstavljene opcije u okviru računa za tinejdžere koji mladim korisnicima automatski aktivira različite zaštite i ograničenja oko toga tko ih može kontaktirati. Oni tako ne mogu primati poruke od osoba koje ne prate i s kojima nisu povezane, no mogu primati zahtjeve za praćenje od svih korisnika. Ipak, s novim promjenama neće moći primati zahtjeve od svih korisnika te će zahtjeve za praćenjem nekih profila koje Instagram smatra sumnjivim (poput računa koji su tek otvoreni ili se njihove aktivnosti smatraju sumnjivim) ili blokirati ili ih stavljati u spam folder.

Izvor: Tech Crunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti