Iskače vam ova poruka u priči na Instagramu? Evo o čemu je riječ

Instagramom kruži viralna poruka koju mnogi dijele i u kojoj se tvrdi da se njezinom objavom sprječava Metu da koristi podatke korisnika za treniranje njihovog AI-ja.

Branimir Vorša | 26.09.2024. / 10:27

Instagram (Foto: Afp)

Objava koja je postala viralna na Instagramu, a u kojoj se tvrdi da će njeno objavljivanje spriječiti Metu da koristi osobne podatke korisnika za obuku svoje umjetne inteligencije, pojavila se i na profilima brojnih poznatih osoba. Tako je, primjerice, i glumica Julianne Moore objavila tu poruku, koja započinje riječima Zbogom, Meta AI.

Priča u objavi sugerira da ponovnim dijeljenjem korisnici mogu spriječiti Metu da koristi njihove privatne podatke za treniranje svojeg AI-ja. Međutim, ta tvrdnja je lažna. Dijeljenje te priče na Instagramu ne poništava Metina pravila korištenja podataka. Uvjeti korištenja platforme pravno su obvezujući, a da bi se usprotivili korištenju podataka za obuku AI-ja, korisnici zapravo moraju prilagoditi postavke svog korisničkog računa.

Instagram Story poruka Poruka u priči na Instagramu (Foto: X)

Instagram je označio mnoge objave te poruke na korisničkim računima visokog profila kao dezinformacije. No, evo što ta poruka kaže u cijelosti:

Zbogom Meta AI. Imajte na umu da nas je odvjetnik savjetovao da ovo stavimo jer ako to ne učinimo, može doći do pravnih posljedica. Ako ovu poruku ne objavite barem jednom, pretpostavit će se da se slažete s korištenjem vaših podataka i fotografija. Ne dajem Meti ili bilo kome drugom dopuštenje za korištenje mojih osobnih podataka, informacija s profila ili fotografija.

Čini se da je porast popularnosti objave povezan s Metinom najavom da će početi koristiti javne objave za obuku svojih AI modela. Nedavno je Meta potvrdila da će, primjerice, koristiti javne objave i komentare korisnika u Velikoj Britaniji za razvoj umjetne inteligencije. Međutim, tvrtka je naglasila da se korisnici mogu isključiti iz toga podnošenjem prigovora putem postavki unutar svojeg korisničkog računa.

Kako bi se isključili na Facebooku ili Instagramu, korisnici mogu posjetiti Centar za privatnost svog korisničkog računa, odabrati "AI at Meta" i slijediti korake za podnošenje zahtjeva za prigovor. Meta i dalje omogućuje korisnicima da upravljaju svojim podacima i postavkama isključivanja izravno iz postavki računa.

Podsjetimo, Meta je odustala od te prakse za korisnike koji se nalaze u Europskoj uniji zbog strogih pravila Akta o umjetnoj inteligenciji i GDPR-a, ali i najavila da ipak planira europskim korisnicima ponuditi AI usluge. Samo nisu precizirali - kada i kako. 

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti