Popustili pod pritiskom: Meta odgađa pokretanje softvera umjetne inteligencije u Europi

Meta je rekla da je uvjerena u to da je njen pristup u skladu s europskim zakonima i regulativama.

Hina | 15.06.2024. / 08:50

Meta (Foto: Afp)

Američki digitalni div Meta odgađa pokretanja svog novog softvera umjetne inteligencije (AI) u Europi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše u subotu njemačka agencija dpa.

Irsko tijelo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Europskoj uniji zatražilo je od tvrtke da zasad ne obučava svoje modele umjetne inteligencije na temelju javno dostupnih objava na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Bez treniranja lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Europi ponuditi najbolje iskustvo, rekla je tvrtka u objavi na blogu u petak.

Meta Meta želi podučavati AI objavama Europljana na Facebooku, a protiv toga se bune i korisnici i aktivisti

Istovremeno, Meta je rekla da je uvjerena u to da je njen pristup u skladu s europskim zakonima i regulativama.

Meta nije jedina koja obučava umjetnu inteligenciju, "a mi smo transparentniji od mnogih drugih u našoj industriji", objavila je tvrtka.

Do odluke o odgodi je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak.

Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošlog tjedna podnijeli žalbe u 11 zemalja te su kritizirali Metu zbog "skrivenog i zavaravajućeg" postupka.

Meta je prvotno tvrdila da postoji "legitiman interes" za treniranje modela umjetne inteligencije te da bi se u tu svrhu trebao koristiti samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika.

Irsko tijelo za zaštitu podataka je u petak pozdravilo odluku Mete da odgodi svoje planove u Europi.

Instagram, Facebook i Messenger Ovo je važno! Meta želi koristiti vaše podatke za treniranje svoje umjetne inteligencije, a vi imate priliku to im zabraniti

Tvrtka se softverom umjetne inteligencije Meta AI natječe protiv drugih programa poput chatbota ChatGPT-ja.

Meta AI je dizajniran da generira tekst i slike te odgovara na pitanja korisnika. Meta je proteklih mjeseci opetovano naglašavala da će umjetna inteligencija bitno izmijeniti društvene platforme.

Istovremeno, Meta je rekla da namjerava nastaviti dovoditi funkcionalnosti umjetne inteligencije u Europu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti