Prestanite slati SMS-ove u vožnji! Bit ćete sigurniji na cesti

U saveznim državama u kojima je uvedena zabrana pisanja poruka za vrijeme vožnje prosječno je bilo 4 posto manje odlazaka u ambulante hitne pomoći u usporedbi s razdobljem prije zabrane.

Martina Čizmić | 05.04.2019. / 09:59

Mobitel u prometu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Američke savezne države u kojima je ilegalno istodobno pisati poruke i voziti imaju sigurnije ceste, pokazalo je američko istraživanje koje je pratilo broj dolazaka u službe hitne pomoći nakon uvođenja zakona kojima se zabranilo takvo ponašanje.

Prosječno je u tim državama, nakon što je uvedena zabrana vozačima da pišu poruke za vrijeme vožnje, bilo 1632 dolazaka manje godišnje u službe hitne pomoći nakon prometnih nesreća, pokazalo je novo istraživanje.

Širom SAD-a u 2016. gotovo 3500 ljudi poginulo je, a još 391.000 zadobila je teške ozljede u sudarima u kojima su sudjelovali vozači ometeni drugim aktivnostima, navodi se u radu objavljenom u časopisu American Journal of Public Health.

Neka ranija istraživanja sugerirala su da zakoni kojima se ograničava korištenje mobilnih telefona u vožnji na one koji se ne drže u rukama može pomoći smanjivanju ometanja u vožnji i prometnih nesreća.

Do sada nije bilo jasno kako zabrana pisanja poruka može utjecati na izglede za manje prometne nezgode čije se posljedice rješavaju u ambulantama hitne pomoći, a ne zahtijevaju hospitalizaciju.

Za potrebe sadašnjeg istraživanja znanstvenici su analizirali podatke o tim manje opasnim ozljedama povezanima s prometnim nezgodmama koje su se ambulantno sanirale od 2007. do 2014. u 16 američkih saveznih država u kojima je, osim u Arizoni, uvedena zabrana pisanja poruka tijekom razdoblja obuhvaćenog istraživanjem.

U saveznim državama u kojima je uvedena zabrana pisanja poruka za vrijeme vožnje prosječno je bilo 4 posto manje odlazaka u ambulante hitne pomoći u usporedbi na razdoblje prije zabrane.

Iako se novi zakoni čiji je cilj smanjiti ometanje vozača mogu činiti prezahtjevnima pokazalo se da smanjuju pogubne posljedice na cestama koje vode u smrt, ozbiljne ozljede i manje teške ozljede u prometnim nesrećama, kazala je voditeljica istraživanja Alva Ferdinand sa teksaške škole javnog zdravstva sveučilišta A&M u College Station.

S obzirom na to da odluka vozača da piše poruke dok vozi ne utječe samo na njega nego i na putnike u vozilu i vozače i putnike u drugim vozilima te na pješake, istraživanje sugerira da može biti korisno pridržavati se tih zakona, kaže Ferdinand.

Kristalno je jasno na temelju istraživanja u kojima su korištene unutarnje kamere u vozilima da skretanje pogleda s ceste kako bi se posvetilo telefonima drastično povećava rizik sudara, kaže dr. M. Kit Delgado s medicinskog fakulteta Perelman na sveučilištu Pennsylvania u Philadelphiji. Stoga ima smisla agresivno promicati i provoditi zabranu za svako držanje mobitela u ruci, kaže Delgado koji nije bio uključen u studiju.

U državama u kojima je policiji dozvoljeno zaustavljanje vozača kojima je pisanje poruka jedini prekršaj uočen je pad od osam posto u broju odlazaka u ambulante hitne pomoći stradalih u prometnim nezgodama nakon stupanja na snagu zakona.

U drugim saveznim državama nije dozvoljeno zaustavljati vozača ako mu je jedini prijestup pisanje poruke u vožnji nego tek ako je počinio i neki drugi prekršaj. U tim državama uočeno je, među mladim,neiskusnim vozačima, čak 40 postotno smanjenje odlazaka u ambulante hitne pomoći stradalih u prometnim nezgodama nakon stupanju na snagu tih zakona.

Znanstvenik Despina Stavrinos sa sveučilišta Alabama u Birminghamu, koji nije bio uključen u studiju, kaže da bi vozači trebali namjestiti GPS postavke puta na mobitelu prije pokretanja vozila i izbjegavati bilo kakvo slanje poruka i druge aktivnosti koje zahtjevaju držanje telefona u ruci za vrijeme vožnje.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti